S kváskovaním prišiel do našej rodiny nielen chutný chlieb, ale aj prebytky kvásku. Za tie roky, čo kváskujem, som sa o svoj kvások starala rôzne, kým sme si našli spoločný rytmus. A ono sa to vlastne aj časom mení, lebo počas materskej mám viac času počas dňa na dokŕmenie, zatiaľ čo ako pracujúca som ledva stihla postarať sa o kvások počas týždňa. Keďže pečiem z ražného kvásku aj z kvásku lievito madre, občas ma hnevali prebytky kvásku. Vždy si vravím, že nechcem byť otrokom kváskovania a preto ten zvyšný kvások väčšinou vyhadzujem. No ak ho dokrmujem častejšie počas týždňa, pridávam ho do lievancov alebo robím kváskové palacinky. U nás sú palacinky aj každý týždeň, deti ich milujú a máme ich buď ako sladký obed či večeru, alebo sladkú bodku za obedom :) Takže ak máte tiež prebytky kvásku a potrebujete presný recept, skúste moje kváskové palacinky. Chuťovo sú jemnejšie ako klasické. A ja ich v poslednej dobe robím aj častejšie. Dole pod receptom nájdete moje ďalšie recepty na palacinky – klasické a celozrnné.
Kváskové palacinky
- 500 ml mlieka
- 100-120 g zvyšného kvásku lievito madre
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky /pridávať postupne/
Vo vyššej nádobe zmiešame ponorným mixérom všetky suroviny. Múku pridávame postupne do požadovanej hustoty. Cesto je riedšie. Necháme postáť na linke asi hodinu a môžeme piecť. Cesto môžeme odložiť do chladničky aj na pár hodín.
Ak si cesto na palacinky chceme pripraviť vo väčšom predstihu, zmiešame v mise len kvások, mlieko a múku. Cesto odložíme do chladničky na 10-12 hodín a pred pečením už len primiešame vajcia.
Palacinky pečieme na rozohriatej palacinkovej panvici potretej olejom. Odporúčam piecť pri viac ako strednej teplote. U mňa je to na varnej doske 6-7 stupeň z 9.
Ak máte chuť na palacinky, ale nemáte zvyšný kvások, vyskúšajte aj môj recept na klasické palacinky alebo tieto celozrnné palacinky.
Dobrú chuť!
Ak vyskúšate kváskové palacinky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela
Palacinky som skúsila a iné už nechcem! Jemnučké, s dierkami ako od babičky a vynikajúce. Navyše skvelé na spracovanie prebytkov kvásku. Ďakujem.
To mám radosť Tinka a ďakujem! Ela