Mala som chuť pre vás vytvoriť valentínsky recept. Niečo pekné, chutné a jednoduché, čím môžete potešiť seba alebo svojich milovaných. S Valentínom to je tak rôzne, niekto ho oslavuje rád, niektorí zas vravia, že ľúbiť sa máme celý rok. A čo vy? Radi obdarujete polovičku na deň zaľúbených? Ak áno, možno vám v tom pomôže aj môj recept na srdiečkové tortičky.
Chcem vás ubezpečiť, že to nie je nič ťažké. Upiekla som klasický piškótový korpus, z ktorého som vykrojila srdcia. Tie som ozdobila krémom, ovocnou omáčkou a valentínsky dezert bol na svete. Tento recept však využijete kedykoľvek, stačí namiesto srdiečok vykrojiť kruhy alebo môžete urobiť sladké poháre. Tak čo, idete do toho so mnou?
Hľadáte ďalšie tipy na valentínske dezerty? Čo tak vyskúšať moje brownies s malinami a zmrzlinou alebo rýchle tiramisu do pohárov!
Srdiečkové tortičky
Piškótový korpus /forma 30×40 cm/:
- 5 vajec (oddeliť žĺtky a bielka)
- 120 g kryštálového cukru
- 150 g hladkej múky
- 5 lyžíc oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku
Vanilkový krém:
- 500 g mascarpone
- 500 g smotany na šľahanie
- 200 g bielej čokolády
- vanilkový cukor alebo extrakt
- práškový cukor na dochutenie podľa potreby
Ovocné coulis:
- 300 g malín
- 1 PL kukuričného škrobu (zlatý klas)
- citrónová šťava
- cukor podľa chuti (1-2 PL)
+ na ozdobu čerstvé alebo sušené maliny
Ako na to:
Piškótový korpus: Rúru si vyhrejeme na 170 st. C. Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielka začneme šľahať v mixéri na vyšších otáčkach do polotuha. Po lyžici pridávame cukor, kým sa rozpustí. Na pomalých otáčkach alebo len vareškou vmiešame na striedačku žĺtka a päť lyžíc oleja. Vareškou zľahka vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Klasický plech 30×40 cm vystelieme papierom na pečenie. Pre ľahšie odstránenie papiera z upečenej piškóty ho môžeme zľahka potrieť olejom (nevadí, ak zabudnete). Cesto vylejeme na plech, rozotrieme a dáme piecť na 170 st. C asi 17-20 minút. Upečenú piškótu necháme vychladnúť a opatrne odstránime papier na pečenie.
Krém: Bielu čokoládu roztopíme nad parou a necháme vychladiť. V mixéri vyšľaháme mascarpone a smotanu na šľahanie s vanilkou (vanilkovým cukrom) na tuhý krém. Vyšľahaný krém po častiach vmiešame ku roztopenej vychladenej čokoláde. Ak je krém málo sladký, pridáme práškový cukor (ja som už nedávala).
Ovocné coulis: Maliny (čerstvé alebo mrazené) dáme variť do rajnice s 2 lyžicami cukru. Lyžicu kukuričného škrobu zmiešame s 1-2 lyžicami vody a vlejeme ku malinám. Dochutíme trochou citrónovej šťavy, podľa chuti ešte docukríme. Na slabom ohni povaríme do zhustnutia a necháme vychladiť.
Dokončenie: Srdiečkovou formičkou z piškóty vykrajujeme srdcia. Krém dáme do vrecka so špičkou a po obvode nanesieme 2 vrstvy na korpus. V strede necháme miesto na ovocnú omáčku. Lyžicou alebo vreckom vložíme malinové coulis. Prykrijeme druhým korpusom, naniesieme vrstvu krému a ozdobíme malinami.
Tip: zvyšky korpusu a krému môžete naservírovať do pohárov.
Ak vyskúšate srdiečkové tortičky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela