logo

Jahodový džem

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď si stále vravím, že milujem všetky druhy ovocia a každé leto si vychutnávam od prvých čerešní po neskoré hrušky, musela som si to priznať. Keď som tento rok zo samozberu priniesla plný kôš sladkých jahôd a doma z nich napiekla koláč, zamrazila deťom dreň a navarila jahodový džem, predsa len to moje letné srdce poskočilo o čosi vyššie. Vôňa jahôd s cukrom vznášajúca sa kuchyňou a plniace sa sklíčka sladkého jahodového džemu ma napĺňali radosťou, o to viac, že deti si na obed výdatne pospali a mamu nechali v pokoji džemovať. A tak sa teraz vytešujem, že jahodový džem je už v špajzi a my si v zime na palacinky natrieme kúsok voňavého leta.

Domáce džemy milujem a na blogu nájdete aj čučoriedkový či marhuľový. Všetky džemy pripravujem rovnako, ovocie dôkladne umyjem, nakrájam a zasypem cukrom. Nechám odstáť do druhého dňa, rozmixujem a potom varím džem.

Jahodový džem

  • 1 kg jahôd
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 ČL kyseliny citrónovej

Jahody odstopkujeme dobre umyjeme. Nakrájame na polovice a do misky ukladáme jahody presypané cukrom. Zakryjeme a necháme v chladničke odstáť do druhého dňa (12-24 hodín).

Na druhý deň si pripravíme fľaše na džem – dôkladne umyjeme fľaše aj vrchnáky. Ja ich potom zalievam vriacou vodou a chvíľu nechám postáť.

Jahody s cukrom rozmixujeme tyčovým mixérom. Rozmixovanú zmes varíme po častiach pár minút na panvici. Zmes trochu stmavne a vareškou sa v džeme na panvici dá urobiť „cestička“. Takto uvarený džem postupne plníme do fliaš.

Naplnené fľaše pevne uzavrieme, otočíme dole vrškom a necháme celkom vychladnúť.

jahody, miska
jahody dôkladne umyjeme
jahody, krájanie, nôž, cukor
nakrájame ich na polovice
jahody zasypané cukrom
jahody zasypeme na striedačku s cukrom
jahody zasypané cukrom
necháme odstáť v chladničke 24 hod.
jahody na džem
po 24 hodinách v chladničke sa cukor trochu roztopí a jahody pustia šťavu
rozmixované jahody s cukrom
jahody s cukrom rozmixujeme tyčovým mixérom
jahodový džem sa varí na panvici
varíme na panvici po 1-2 naberačkách pár minút
džem zhustne a vareškou sa dá vytvoriť cestička

Ak vyskúšate jahodový džem podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.