logo

Najlepší koláč na svete

koláč s jahodami na tanieri

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Vedeli ste, že najlepší koláč na svete pochádza z Nórska? Ja som to zistila až nedávno a musím skonštatovať, že tento titul mu právom patrí. Aj keď, aby som bola úprimná, ak by som – čisto teoreticky – so svojimi chuťovými bunkami mala rozhodcovať v súťaži o najlepší koláč na svete, vyhral by to práve ten, ktorý mám práve pred sebou na tanieri. Zase aby ste si o mne nemysleli, že som nenáročná kritička bez štipky chuťového vkusu! To zase nie, laťka mojich chuťových pohárikov je nastavená vysoko. No zároveň si myslím, že každý koláčik z poctivých surovín pripravený s láskou si tento titul určite zaslúži.

Kvæfjordkake

Poďme však späť do Nórska, odkiaľ pochádza recept na kvæfjordkake. Jeho pôvod sa datuje späť o sto rokov, do kaviarne istej Huldy Ottestad. Tá od dánskeho cukrára kúpila dva recepty na zákusky, ktoré potom servírovala vo svojej kaviarni. Jeden z týchto receptov, „konge kake“, teda kráľovský koláč, obsahoval veľa mandlí, ktoré boli v tom čase pridrahé. Šikovná Hulda obmenila recept, aby na mandliach ušetrila. Aj v takejto lacnejšej verzii si ľudia koláč obľúbili a postupne sa rozšíril po okolí. Pomenovali ho kvæfjordkake podľa mesta, odkiaľ Hulda pochádzala. Ten jej presný recept už ostáva tak trochu záhadou, no koláč ďalej získaval na popularite. V sedemdesiatych rokoch už bol známy po celom Nórsku. A v roku 2002 bol v relácii nórskeho rádia NRK poslucháčmi vyhlásený za najlepší koláč na svete (verdens beste).

verdens beste

A ja som sa o ňom dozvedela len nedávno! Keď som ho u mojej obľúbenej knihomoľky Džejny zbadala na fotke z kaviarne, hneď ma zaujal. Džejny mi poslala link na recept, vraj toto je najlepší koláč na svete. Ešte sa mi nestalo, aby som tak nevyhnutne musela upiecť koláč, ktorý som videla len na fotke, no tu sa to naozaj oplatilo. Išla som podľa receptu nórskej blogerky Nevady Berg z jej blogu North Wild Kitchen, kde som sa aj dočítala o pôvode koláča. Trošku som ho obmenila (menej cukru, hustejší puding), no základ ostáva – jemný pudingový krém s ovocím, ktorý z oboch strán objíma krehké maslové cesto s jemnou pusinkovou vrstvou posypanou mandľami. Neznie už len to úplne dokonalo?

Najlepší koláč na svete /Kvæfjordkake/

(dole pod receptom nájdete obrázky z prípravy)

Cesto:

  • 110 g zmäknutého masla
  • 110 g kryštálového cukru
  • 4 žĺtky (z veľkých vajec “L”)
  • 4 PL mlieka
  • 150 g polohrubej múky
  • 1,5 ČL prášku do pečiva
  • vanilkový extrakt alebo 1 ČL vanilkového cukru

Sneh:

  • 4 bielka (z veľkých vajec “L”)
  • 200 g krupicového alebo kryštálového cukru
  • 50 g mandľových plátkov

Vanilkový krém:

  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 40 g kukuričného škrobu 
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • vanilkový extrakt/ pravá vanilka
  • 3-4 PL cukru

+ vyšľahať 250 ml smotany na šľahanie

čerstvé ovocie (jahody, maliny, broskyne)

Príprava:

Ako prvé si pripravíme vanilkový krém:

Z mlieka odoberieme 1 dcl a zmiešame so žĺtkami, škrobom, vanilkou a cukrom. Ostatné mlieko dáme zohriať do rajnice. Keď je horúce, opatrne ho vlejeme do vanilkovej zmesi a premiešame. Celú zmes dáme znova variť a na miernom ohni varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Uvaríme hustý puding.
Preložíme do misky, prikryjeme fóliou (aby sa nevytvorila koža) a necháme celkom vychladnúť.
Vo vyššej nádobe vyšľaháme smotanu na šľahanie dotuha a dáme do chladničky. Keď je vanilkový krém vychladený, prešľaháme ho a nakoniec doň zľahka vmiešame šľahačku. Odložíme do chladničky.

Príprava cesta

Rúru si predhrejeme na 165 st. C

V mixéri alebo robote spolu vyšľaháme maslo a cukor do svetlej peny. Po jednom pridávame žĺtky, potom mlieko. Zľahka pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilku. 

Plech na pečenie 30×40 cm zľahka vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie, aby papier priľnul k plechu. Vylejeme cesto na plech a rovnomerne rozotrieme. Môže sa zdať, že cesta je málo, ale pri pečení narastie.

Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne po častiach prišľahaváme cukor. Ďalší cukor pridáme, až keď je bielková pena hladká. Vyšľahaný sneh rozotrieme na cesto. Posypeme ho mandľovými plátkami. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 165 st. asi 25-30 min.

Dokončenie koláča

Upečené cesto necháme vychladnúť a rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu opatrne otočíme snehovou časťou nadol a odstránime papier na pečenie. Korpus natrieme vychladeným krémom a poukladáme naň ovocie. Zakryjeme druhým korpusom tak, že snehová časť bude hore. Odložíme do chladničky odstáť aspoň na polhodinku a môžeme podávať. Koláč je skvelý aj na druhý deň, keď sa chute prepoja.

vyšľahané cesto
Vyšľahané cesto na korpus je trochu tuhšie.
cesto na plechu
Cesto rozotrieme na pomastený plech vystlaný papierom na pečenie.
cesto na plechu pred pečením
Cesto rozotreté na celý plech 30×40 cm bude v tenkej vrstve.
cesto so snehom pred pečením
Na cesto rozotrieme vyšľahaný sneh z bielkov a cukru.
cesto so snehom
V snehu môžeme urobiť jemné vlnovky.
cesto so snehom posypané mandľami
Cesto so snehom posypeme plátkami mandlí.
upečené cesto na koláč
Upečené cesto so snehom necháme vychladnúť.
upečené cesto na koláč
Vychladnuté cesto opatrne prekrojíme na dve polovice.
upečený koláč s krémom
Jednu polovicu opatrne otočíme snehom dole a stiahneme papier na pečenie. Natrieme vanilkovým krémom so šľahačkou.
kvæfjordkake
Na krém poukladáme ovocie.
kvæfjordkake
Prikryjeme druhou polovicou cesta tak, že snehová vrstva s mandľami je hore.

Mne koláč najviac vyhovoval, keď odstál do druhého dňa. Lepšie sa krájal a chute sa prepojili. Avšak viete ho podávať aj v deň upečenia. Najmä však treba dbať na to, aby vám dobre vychladol krém (pripravte si ho prvý) a naplňte až vychladený korpus. 

verdens beste

Ak vyskúšate najlepší koláč na svete podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

4 thoughts on “Najlepší koláč na svete”

  1. Koláčik vyzerá výborne, mam len 2 otazky: mam len domace vajcia a nie L vajcia, mala by som dať o vajce naviac?
    Tie mandlove lupienky sa dajú bežne kúpiť v obchode? Ak nie, čím by sa dali nahradiť?

    • Ahoj Veronika, ak máš vajíčka menšie, môžeš dať o jedno viac, nebude na škodu. Mandľové lupienky sú plátky mandlí, majú to bežne v supermarketoch. Môžeš si aj najemno nakrájať mandle alebo lieskové oriešky, len je to trochu prácne. Nech sa podarí :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.