logo

Čokoládová torta s malinami

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď u mňa na blogu nájdete viac receptov na torty, nie som veľký experimentátor. Skôr mám pocit, že na rodinné oslavy pečiem to isté dookola. Moje torty nevyzerajú ako z cukrárne, ale vždy sa zjedia a vraj to s tou cukrárňou ani nemám skúšať. Túto čoko tortu sme tu už dokonca mali vo verzii s banánmi. Teraz som ju urobila v širšej forme a s malinami. Veľmi vám odporúčam môj kakaový korpus, je veľmi univerzálny, vláčny, pevný a vhodný aj pre začiatočníkov. Ja už síce roky pečiem torty párkrát do roka, ale tiež som stále amatér. Naposledy som v tom teple nezachladila tortu poriadne a tak mi čokoládová ganache roztopila krém navrchu torty. Neurobte tú istú chybu ako ja. Choďte v recepte krok po kroku a verím, že sa vám moja čokoládová torta s malinami podarí. A hlavne, že vám bude chutiť!

Moje tipy:

  1. Korpus upečte deň vopred, bude sa lepšie krájať.
  2. Tortu pred podávaním dobre zachlaďte.
  3. Pre veľkú a vysokú tortu upečte 2 takéto korpusy a krém zdvojnásobte.

Korpus /tortová forma s priemerom 24 cm/:

  • 6 veľkých vajec
  • 140 g kryštálového cukru
  • 6 PL oleja
  • 6 PL teplej vody
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 PL kakaa
  • 1 balenia prášku do pečiva

Krém:

  • 200 g horkej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml 33% smotany na šľahanie 
  • 1-2 PL cukru (podľa chuti)

Čokoládová ganache:

  • 100 g horkej čokolády
  • 80-100 ml smotany na šľahanie

+ 400-500 g malín

+ malinový džem

Tortu zachlaďte po obtretí krémom a pred tým, než nalejete ganache. Moja torta sa nestihla dobre zachladiť a tak sa krém pod ganážou roztopil. Na chuti to ale neubralo ;)

Postup:

Formu na pečenie s priemerom 24 cm vystelieme pečiacim papierom a boky potrieme olejom. Rúru zapneme na 180 st. C.
Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, po lyžiciach pridáme olej a teplú vodu. 
Múku s kakaom a práškom do pečiva preosejeme a pridáme k zmesi.
Bielky vyšľaháme dotuha a jemne vmiešame.
Cesto vylejeme do tortovej formy a vytiahneme vyššie k bokom. 
Pečieme pri 180°C asi 30 minút, kým je upečená špajla suchá. Upečený korpus necháme 5 minút postáť a vyberieme z formy. Na mriežke necháme celkom vychladnúť.
Na krém si roztopíme horkú čokoládu nad parou. V robote vyšľaháme mascarpone so šľahačkou. Podľa chuti môžeme pridať trochu cukru (čokoláda je dosť sladká). 1-2 lyžice krému vmiešame k vychladenej čokoláde, až tak celý krém spojíme (čokoláda sa nezrazí). Dáme zachladiť. 
Korpus môžeme prekrojiť na 2 alebo 3 časti. Natrieme ho malinovým džemom a časťou krému. Poukladáme časť malín. Zopakujeme ďalším plátom a korpus uložíme oblou hranou smerom nadol. Natrieme džemom, krémom a obtrieme aj boky torty. Dáme zachladiť. Potom natrieme zvyšný krém zhora aj po bokoch torty a zas odložíme do chladničky. 
Na ganache zalejeme nalámanú čokoládu horúcou smotanou. Minútu necháme postáť, premiešame a nalejeme na tortu. Poukladáme zvyšné ovocie a necháme ešte zachladiť. 

Ak vyskúšate čokoládovú tortu s malinami podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.