logo

Ľadový čaj na spôsob cold brew

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Hoci si tento ľadový čaj robím v lete už niekoľko rokov, pridávam vám ho až teraz. Lebo konečne som ho nafotila skôr, než som ho vypila. V lete mi totiž po pár dňoch horúčav začne liezť (pardón tiecť) čistá voda aj ušami a vtedy prídu na rad iné nápoje. Kupované vody či limonády vedia byť osviežujúce, ale majú v sebe zbytočne veľa cukru, aby som ich pila dennodenne. Cukor ako taký mi nevadí, no radšej si ho doprajem v dobrom koláči, než piť presladené vody.

A tak si robím tento osviežujúci ľadový čaj na spôsob cold brew. Narozdiel od klasického ľadového čaju, ktorý uvaríte, vychladíte a dochutíte, sa tento ľadový čaj lúhuje zastudena. Trvá mu to aj dlhší čas a výsledkom je veľmi príjemný a chuťovo jemný nápoj. Dochutiť sa dá ako len chcete, pokojne citrón či pomaranč, med, sirup, čerstvá ovocná šťava a nezabudnite na ľad. Alebo si ho dajte len taký čistý, je osviežujúci tak či tak!

Ľadový čaj na spôsob cold brew

Na 1l nápoja

  • 2-3 vrecúška čierneho alebo zeleného čaju (alebo sypaný čaj)
  • 1 l studenej vody

Čaj vložíme do nádoby s vodou a odložíme do chladničky. Necháme lúhovať 2-8 hodín, pokojne cez noc. Vrecká vyberieme a čaj môžeme dochutiť alebo piť len čistý.

Ako na chutný ľadový čaj?

  • Použiť môžete čierny alebo zelený čaj vo vreckách alebo samozrejme sypaný.
  • Množstvo asi 2x toľko ako by ste si ho zalievali horúcou vodou.

Ako som sa dočítala, čierny a zelený čaj sa môžu zalievať priamo studenou vodou, keďže sú už tepelne spracované. Ak by ste si chceli urobiť ľadový čaj lúhovaný zastudena z bylinkového či bieleho čaju, odporúča sa vrecúško najprv krátko ponoriť do horúcej vody, až tak ho nechať lúhovať v studenej. Je to kvôli ochrane pred prípradnými baktériami, pretože tieto čaje nie sú spracované za tepla.

Ak vyskúšate ľadový čaj na spôsob cold brew podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.