logo

Piškótový koláč so želatínou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Čakala som cez víkend návštevu a premýšľala som, čo upiecť. Bábovka bola pred týždňom, na moje obľúbené kysnuté cesto nebol čas a potom mi pohľad padol na veľký broskyňový kompót v špajzi. A tak som po dlhom čase upiekla milovaný koláč z detstva, nedeľnú túžbu malej Ely s kopcom sladkej šľahačky navrchu – piškótový koláč so želatínou. Aj vy si ho pamätáte? Pre mňa jeden z naj (ne)obyčajných nedeľných koláčov. Doma sme ho kedysi robievali len zo zaváraných marhúľ. A keďže na návštevu mala prísť moja sestra s rodinou, skombinovala som ovocie a okrem broskýň som na koláč naukladala aj zavárané marhule od mamky.

Možno budete namietať, že piškótový koláč so želatínou je vlastne bez želatíny. Na vrch totiž nedávam skutočnú želatínu, ale uvarený Zlatý klas, teda kukuričný škrob. Ale tento koláč si priam pýta, teda, aspoň moja chuťová pamäť – „želatínu“ zo zlatého klasu. Ak máte radi klasickú želatínu, môžete samozrejme na prípravu použiť tú.

Čo sa týka ovocia, odporúčam mäkké ovocie ako broskyne či marhule, z čerstvých plodov napríklad jahody, alebo aj plátky kiwi budú super. Ak robíte koláč z kompótu, na želatínu použite kompótovú šťavu. No ak dávate čerstvé ovocie, použite ovocný džús alebo sirupovú vodu. Dobre si ju dochuťte aj trochou citrónovej šťavy, aby bola chuť vyvážená.

Piškótový koláč so želatínou

Piškóta:

  • 5 vajec
  • 180 g cukru
  • 1 dcl oleja
  • 1 dcl vody alebo mlieka
  • 220 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva

Ovocie a želatína:

  • 1,5 – 2 veľké ovocné kompóty (marhuľový, broskyňový)*
  • 750 ml ovocnej kompótovej šťavy
  • citrónová šťava na dochutenie
  • 60 g Zlatého klasu (1,5 balíčka)

Na dokončenie:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1-2 PL práškového cukru

*Ja som na koláč použila 1 veľký kúpený broskyňový kompót (820 g celá hmotnosť) a 1 domáci marhuľový kompót v 7 dcl fľaši.

Postup:

Rúru zapneme na 175 st. C Klasický plech s rozmermi 30×40 cm vymastíme maslom/olejom a vysypeme hrubou múkou.

Oddelíme si žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme do polotuha, po častiach pridávame cukor a šľaháme, kým je celkom rozpustený. Na nízkych otáčkach všľaháme po jednom žĺtko. Po častiach prilejeme olej a mlieko (alebo vodu). Už len metličkou/špachtľou zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 st. C asi 20 minút.

Upečené cesto necháme celkom vychladnúť. Poukladáme ovocie (ja som mala broskyne, ktoré som nakrájala na mesiačiky, marhule som poukladala celé, lebo boli mäkšie).

Pripravíme si 750-800 ml ovocnej šťavy. Ak dávate kompót, použite kompótovú šťavu. Keby ste mali málo šťavy, dolejte trochu vody, dochuťte ešte cukrom a citrónom. Ak dávate čerstvé ovocie, na ovocnú šťavu môžete použiť ovocný džús alebo sirupovú vodu. V šťave rozmiešame 60 g zlatého klasu (1,5 sáčka) a dáme variť do hrnca. Počkáme, kým zhustne, keď je krém uvarený, hneď polejeme ovocie. Necháme celkom vychladnúť, až tak podávame.

Na servírovanie ušľahajte pol litra šľahačky s 1-2 lyžicami cukru. Koláč ozdobíme šľahačkou tesne pred podávaním.

Ak vyskúšate ovocný koláč so želatínou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.