logo

Kváskové wafle

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keby to bolo na mne, celú jeseň a zimu prežijem na ovsenej kaši. Samozrejme, len na raňajky, nie že by som ju jedla celý deň. No v týchto chladných mesiacoch mi teplá kaša veľmi chutí. Naše deti však so mnou kašovú radosť nezdieľajú a tak im vymýšľam iné frištiky. Kváskový chlieb a vajíčka na rôzne spôsoby striedajú aj sladké raňajky, napríklad tieto kváskové wafle.

Robím ich len zo zvyšného kvásku lievito madre, lebo ražný kvások mi v lete uhynul. Nemám preto otestovanú konzistenciu a chuť waflí z ražného kvásku. No keby som dávala ražný, myslím, že stačí 50-70 g. Ak skúsite, dajte mi vedieť dole do komentárov.

Myslím, že najviac mi vyhovuje to, že kváskové wafle môžem pripraviť v predstihu a cesto na mňa počká. Tak ako vám to rozpisujem dole v recepte, cesto si môžete zarobiť vopred pár hodín aj pol dňa.

Máte prebytky kvásku? Vyskúšajte aj moje kváskové palacinky!

Kváskové wafle

  • 100 g zvyšného kvásku lievito madre
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajce
  • +- 220 g hladkej múky
  • 2-3 PL cukru
  • 4 PL oleja
  • štipka soli

Múku môžete pridávať postupne. Časť hladkej múky môžete nahradiť celozrnnou alebo rozmixovanými ovsenými vločkami.

Do vyššej nádoby dáme všetky suroviny a rozmixujeme tyčovým mixérom. Cesto by malo byť hustejšie, ale nie ako betón.
Toto cesto je dobré nechať niekoľko hodín odležať. Máte možnosť nechať ho odstáť pri izbovej teplote (cca 4-5 hodín) alebo odložiť do chladničky (10-12 hodín). Cesto vydrží v chlade aj dlhšie.
Ja to robím najčastejšie tak, že poobede zarobím cesto a nechám ho pri izbovej teplote pár hodín. Večer uložím do chladničky a ráno pečiem.
Wafle pečieme vo wafľovači asi 5 minút dochrumkava.
Z tohto cesta môžeme piecť aj lievance – na olejom vymastenej panvici na miernom ohni.

Ak vyskúšate kváskové wafle podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.