Nepamätám sa, že by bola tekvica v kuchyni kedysi tak obľúbená ako dnes. Budem sa opakovať, no v spojení s tekvicou mám z detstva najmä obraz, ako ju môj otec pečie v rúre a vychutnáva ako delikatesu. Zatiaľ čo my so sestrou ohŕňame nosom a pri ponúkaní záporne krútime hlavou. No a predsa som si k nej našla cestu. Dnes je súčasťou mojej kuchyne najmä na jeseň. Aj na mojom blogu nájdete recepty s tekvicou nasladko i naslano. Niekedy ju pridávam surovú nastrúhanú, ako napríklad do tekvicových taštičiek alebo do šťavnatej orechovej torty, no skvelé a mnohostranné využitie má aj tekvicové pyré. Je základom mnohých jesenných dobrôt. Dajú sa z neho pripraviť nielen skvelé koláče, ale využijete ho aj na halušky, do chleba, pečiva, či lievancov.
Tak si ho už poďme urobiť! Vedeli ste, že tekvicové pyré sa dá pripraviť dvoma spôsobmi?
Tekvicové pyré
- 1 tekvica Hokkaido alebo maslová tekvica
Na jeho prípravu najčastejšie používam tekvicu Hokkaido, ktorá má výhodu – netreba ju šúpať. Použiť môžete aj maslovú tekvicu.
Zoberieme si jednu tekvicu, rozpolíme ju a vydlabeme vnútro.
1. spôsob prípravy: Pečenie v rúre
Rúru si rozohrejeme na 180 st. C.
Vydlabanú tekvicu nakrájame na mesiačiky.
Kúsky tekvice rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. C asi 20-30 minút.
Upečená tekvica má byť mäkká.
Vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť.
A teraz už len stačí tekvicu rozmixovať tyčovým mixérom. Vďaka tomu bude mať pyré hladkú konzistenciu.
Ak nemáte poruke tyčový mixér, tekvicu môžete popučiť vidličkou.
2. spôsob prípravy: Varenie
Ak nemáte k dispozícii rúru na pečenie, tekvicové pyré si môžete pripraviť aj z uvarenej tekvice.
Tekvicu stačí nakrájať na kocky a zaliať studenou vodou.
Tekvicu uvedieme do varu a po zovretí varíme približne 10 – 15 minút.
Uvarenú tekvicu scedíme, necháme vychladnúť a rovnako – rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
Hotové pyre sa dá použiť na pečenie koláčov, do chleba či do pečiva a zamraziť si ho môžete aj na neskoršie použitie.
Moje recepty s tekvicovým pyré:
Kváskové žemličky – stačí batáty nahradiť tekvicou
A kde najradšej používate tekvicu vy? Napíšte mi do komentára.
Ela