logo

Tekvicové pyré

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Nepamätám sa, že by bola tekvica v kuchyni kedysi tak obľúbená ako dnes. Budem sa opakovať, no v spojení s tekvicou mám z detstva najmä obraz, ako ju môj otec pečie v rúre a vychutnáva ako delikatesu. Zatiaľ čo my so sestrou ohŕňame nosom a pri ponúkaní záporne krútime hlavou. No a predsa som si k nej našla cestu. Dnes je súčasťou mojej kuchyne najmä na jeseň. Aj na mojom blogu nájdete recepty s tekvicou nasladko i naslano. Niekedy ju pridávam surovú nastrúhanú, ako napríklad do tekvicových taštičiek alebo do šťavnatej orechovej torty, no skvelé a mnohostranné využitie má aj tekvicové pyré. Je základom mnohých jesenných dobrôt. Dajú sa z neho pripraviť nielen skvelé koláče, ale využijete ho aj na halušky, do chleba, pečiva, či lievancov.

tekvicové pyré v sladkých koláčoch necítiť, postará sa však o jemnejšiu konzistenciu

Tak si ho už poďme urobiť! Vedeli ste, že tekvicové pyré sa dá pripraviť dvoma spôsobmi?

Tekvicové pyré

  • 1 tekvica Hokkaido alebo maslová tekvica

Na jeho prípravu najčastejšie používam tekvicu Hokkaido, ktorá má výhodu – netreba ju šúpať. Použiť môžete aj maslovú tekvicu.
Zoberieme si jednu tekvicu, rozpolíme ju a vydlabeme vnútro. 

1. spôsob prípravy: Pečenie v rúre

Rúru si rozohrejeme na 180 st. C.
Vydlabanú tekvicu nakrájame na mesiačiky. 
Kúsky tekvice rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. C asi 20-30 minút.
Upečená tekvica má byť mäkká. 
Vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť. 
A teraz už len stačí tekvicu rozmixovať tyčovým mixérom. Vďaka tomu bude mať pyré hladkú konzistenciu. 
Ak nemáte poruke tyčový mixér, tekvicu môžete popučiť vidličkou. 

2. spôsob prípravy: Varenie

Ak nemáte k dispozícii rúru na pečenie, tekvicové pyré si môžete pripraviť aj z uvarenej tekvice.
Tekvicu stačí nakrájať na kocky a zaliať studenou vodou. 
Tekvicu uvedieme do varu a po zovretí varíme približne 10 – 15 minút. 
Uvarenú tekvicu scedíme, necháme vychladnúť a rovnako – rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. 

Hotové pyre sa dá použiť na pečenie koláčov, do chleba či do pečiva a zamraziť si ho môžete aj na neskoršie použitie. 

Moje recepty s tekvicovým pyré:

Jesenné osie hniezda

Bezlepkový tekvicový koláč

Brownies

Kváskové uzly s kardamónom

Kváskové žemličky – stačí batáty nahradiť tekvicou

časť tekutiny v chlebovom ceste vymeňte za tekvicové pyré, dostanete krásne farebnú striedku

A kde najradšej používate tekvicu vy? Napíšte mi do komentára. 

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.