logo

Karí z pečenej zeleniny

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď som nikdy nebola mimo Európy, súdiac z mojej lásky ku karí som sa v Ázii asi narodila v minulom živote. Raz sa tam snáď vyberiem a ochutnám všetky tie autentické chute. Zatiaľ mi musí stačiť aspoň moja kuchyňa „inšpirovaná Áziou“. Pri deťoch som mala obdobie, keď som sa exotickým koreniam vyhýbala, no zase mi chutia a tak si párkrát do mesiaca navarím niečo voňavé a štipľavé. A konkrétne toto karí z pečenej zeleniny som za posledné dva mesiace mala asi päťkrát, čo je plus mínus kosínus dosť na to, aby som vám už konečne napísala a nafotila recept.

A nemusíme to ani volať recept, skôr predloha. Lebo podľa tohto návodu si doma navaríte vždy skvelé karí podľa vašich chutí.

Moje tipy na skvelé domáce karí

Omáčka

Základom je dobre dochutená krémová omáčka, ktorej musí byť dosť. Keď sa totiž do hotovej omáčky ponoria kúsky zeleniny, vsajú ďalšiu tekutinu a tak vám omáčka na tanieri ľahko môže „zmiznúť“. Nebojte sa ju urobiť riedšiu, zelenina ju napokon znova zahustí. Preto okrem paradajok a kokosového mlieka pridávam do omáčky aj vodu alebo vývar.

Koreniny

Ak nemáte rímsku rascu či mletý koriander, dajú sa nahradiť hotovým kari korením, ktoré bežne dostať v obchode. A keď vám karí zachutí, môžete doplniť zásoby exotických korenín na ďalšie varenie.

Karí pasta

Túto ingredienciu odporúčam nevynechať. V obchodoch majú 3 druhy karí pasty – zelená, žltá a červená. Tá prvá je najmenej pálivá, zatiaľ čo červená štípe najviac. Preto si pálivosť vášho karí pokrmu viete vybrať sami.

Zelenina

Toto je síce recept na karí z pečenej zeleniny, no do omáčky môžete pridať čokoľvek. Lebo v dobre dochutenej karí omáčke aj obyčajné zemiaky chutia dobre :) Odporúčam vám nevynechať karfiol + batáty, s cícerom je to úžasné kombo. Skvelo ich doplní aj mrkva, či tekvica. Do hotového karí ešte môžete pridať nakrájanú cuketu a povariť pár minút, ostane chrumkavá a karí získa extra chuť.

Bielkoviny

Aby bolo karí aj sýte, odporúčam okrem zeleniny pridať aj zdroj bielkovín. Rada dávam uvarený cícer, alebo opečené kúsky tofu. V obchodoch už dostať marinované tofu rôznych príchutí. Minule mi ostalo pečené kura z nedeľného obeda a tak som pridala pár kúskov a bolo to skvelé.

Milovníkom ázijských chutí odporúčam vyskúšať aj vegetariánsku verziu tikka masala. Pripravuje sa podobne, len s trochu iným základom a koreninami. A je to rovnako skvelý gastrovýlet za exotikou!

Karí z pečenej zeleniny

Na omáčku:

  • kokosový + olivový olej
  • 2 – 3 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 cm kúsok zázvoru
  • chilli paprička (voliteľné)
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 PL červenej kari pasty
  • 3-4 PL paradajkovej pasaty alebo krájaných paradajok
  • 300 ml kokosového mlieka
  • zeleninový vývar (voliteľné)

Okrem toho:

  • 700 – 800 g zeleniny (batát, mrkva, tekvica, karfiol,…)
  • 1/2 konzervy cíceru
  • extra – zvyšok pečeného kuraťa/ opečené kúsky tofu

Ako na to:

Najprv si dáme piecť zeleninu – ošúpanú mrkvu, batáty, tekvicu a karfiol nakrájame na kúsky, polejeme trochou olivového oleja, osolíme a dáme piecť do rúry na 200 st. C 20-30 minút.

Na omáčku si očistíme cibuľu, cesnak a zázvor. Cibuľu opečieme na oleji do zlatista. Pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor. Pridáme korenie, minútku opečieme. K tomu dáme lyžicu kari pasty, paradajky a kokosové mlieko.
Podlejeme vodou alebo vývarom a uvedieme do varu. Necháme variť 15 minút, dochutíme šťavou z citróna, trochou soli podľa potreby. Rozmixujeme v mixéri dohladka.

Upečenú zeleninu vsypeme do hotovej omáčky. Pridáme aj cícer z konzervy bez nálevu.

Podávame s ryžou alebo plackami.

Ak vyskúšate karí z pečenej zeleniny podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentári!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.