Slané jednohubky robievam málokedy. Aj keď je to krásne a efektné, teraz preferujem skôr rýchlejšie recepty bez piplania. Takže návštevu radšej pohostím čerstvým kváskovým chlebom či pizzou na plechu, než drobným pečivom. No môj najstarší syn si vypýtal “malé buchtičky naslano” a mal presnú predstavu ako majú vyzerať. Tak sme sa do toho pustili. Vznikli nielen mini hamburgery preňho, ale aj pizza slimáky, ktoré sú u nás veľmi obľúbené. A toto univerzálne slané kysnuté cesto vám splní väčšinu prianí. Aspoň čo sa slaných chuťoviek týka. Pokojne si z neho upečte rožky, rolky, slimáky, či pletienky. Dobre sa s ním pracuje a je chutné plnené aj čisté. Samozrejme treba rátať s tým, že kysnuté cesto je najchutnejšie v deň upečenia. Na klasické hamburgerové žemle však tento recept nie je úplne vhodný – tam skôr odporúčam brioškové cesto, čiže viac tuku, menej tekutiny a navyše žĺtky.
Na blogu u mňa nájdete už zopár receptov na slané kysnuté ako napríklad malé pizza rožky alebo tieto veľké pizzovníky. A ak vám chýbajú inšpirácie na slané párty chuťovky, mrknite sem.
Univerzálne slané kysnuté cesto
- 500 g hladkej múky
- 1 balík sušeného droždia alebo 20 g čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 200 ml vlažného mlieka alebo vody
- 100 ml acidofilného mlieka
- 50 g tuku (olej/ maslo/ bravčová masť)
Z čerstvého droždia, vlažného mlieka a lyžičky cukru zarobíme kvások, necháme vzísť (cca 10 minút). Ak máme sušené droždie, rovno dáme všetky suroviny okrem tuku do misy.
Ručne alebo v robote uhnetieme hladké cesto. Ručne asi 10 minút, v robote 4-6 minút. Pridáme tuk po častiach a ešte premiesime pár minút, kým máme kompaktné cesto.
Necháme vykysnúť na dvojnásobok (45-60 minút).
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku.
Na mini žemličky:
Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré ukladáme na olejom vymastený plech. Ukladáme tak, aby medzi nimi bola menšia medzera, lebo ešte podkysnú. Guličky pomastíme olejom aj po bokoch, aby sa po upečení dali lepšie oddeľovať.
Zvrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme bielym sezamom.
Necháme podkysnúť asi 15 minút.
Medzitám si vyhrejeme rúru na 180 st. C
Pečieme pri 180 st. C asi 25-30 minút dozlata.
Mini pizzové slimáky:
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.
Potrieme kečupom, posypeme bazalkou a oreganom a posypeme postrúhaným syrom.
Poukladáme plátky šunky a zrolujeme.
Zrolované cesto nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm.
Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zvrchu potrieme rozšľahaným vajcom.
Necháme na plechu ešte 10 minút podkysnúť.
Pečieme pri 180 st. C asi 20 minút.
Ak vyskúšate univerzálne slané kysnuté cesto podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela