Tak sme teda oficiálne odštartovali letnú sezónu a krásne sobotné popoludnie strávili kúpaním, slnením a grilovaním. Príprava bola riadna, veď mäso bolo v marináde, koláč sa chladil, šalát „sa pripraví“ tesne pred servírovaním a tak som pobehujúc medzi kuchyňou a bazénom celkom stratila pojem o čase. Fakt, že som chcela urobiť aj nejakú omáčku na dochutenie, nech zbytočne nekečupujeme, veď aj stôl nám spestrí, som akosi vypustila z hlavy. Spamätala som sa na poslednú chvíľu, keď sa už zakladal oheň a mne pri predstave opustených kúskov mäsa a zeleniny došlo, že bez domácich omáčok bude grilovačka asi taká suchá, ako narodeninová oslava bez torty. A tak som pripravila tri rôzne omáčky, ktoré si na moju radosť všetci pri stoli zamilovali a dokonale nám doplnili dobroty z grilu.
Jasné, berte ma s rezervou a pokojne si k tomu šťavnatému kúsku krkovičky z grilu dajte horčicu či kečup… ale varujem vás, že sa pripravíte o prvotriedny gastro zážitok a to by ste vašim chuťovým bunkám predsa neurobili ;-)
1. Marhuľové čatní
Hustá sladko-štipľavá omáčka s kúskami marhúľ posunie jednoduché grilované kúsky mäsa či zeleniny chuťovo o level vyššie.
- 1 veľká cibuľa
- 10-12 ks čerstvých marhúľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 2 chilli papričky
- 1 PL medu
- 2 PL paradajkového pyré
- 1 PL jablčného octu
- 1,5 – 2 dcl vody
- soľ
- olivový olej
Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme posekanú cibuľu, cesnak, po chvíli chilli papričky a zázvor. Restujeme pár minút, kým je cibuľa sklovitá, posolíme. Pridáme odkôstkované pokrájané marhule a podusíme 5 minút. Nakoniec pridáme med, paradajkové pyré, ocot a podlejeme vodou. Za občasného miešania varíme asi 30 minút, kým sa vyparí voda a čatní pekne zhustne. Ku koncu miešame častejšie. Podávame vychladené.
2. Klasická BBQ omáčka
- 4 PL paradajkového pyré
- 1 PL jablčného octu
- 1 PL medu
- 1 PL worcesterskej omáčky
- 1 ČL údenej papriky
- 1 veľká cibuľa nasekaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- čierne korenie mleté
- soľ
Cibuľu posekáme, cesnak pretlačíme. Všetky suroviny vložíme do hrnca, privedieme do varu a na miernom plameni varíme 30 minút. Necháme vychladiť a ponorným mixérom vymixujeme najemno. V chladničke vydrží asi 1 týždeň.
Môžete sa tu vyhrať s konzistenciou, hustotou a pre zaujímavejšiu chuť namiesto mletej údenej papriky pridať čerstvú červenú papriku upečenú na grile.
3. Bylinkový dressing
Príprava tejto sviežej omáčky vám nezaberie viac ako 5 minút.
- 1 dcl olivového oleja
- šťava z 1/2 citróna
- 1 ČL horčice
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hrsť nasekanej čerstvej bazalky
- soľ
Všetky ingrediencie vložíme do menšej kompótovej fľaše a „šejkujeme“ :) kým sa spoja. Dobre vychladíme a podávame na ku grilovaným dobrotám. Nám veľmi chutil aj ako šalátový dressing.
Ak vyskúšate niektorú z omáčok na grilovačke, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] 3 skvelé omáčky pre každú grilovačku zobrazený najskôr Zo srdca do […]
[…] zeleniny treba aj trochu čerstvých byliniek a oživenie je na svete. Možno ste už vyskúšali moje omáčky a dressingy, tak sa nechajte inšpirovať aj jednoduchými prílohami, ktorých príprava netrvá dlho a chutia […]
[…] sú moje najobľúbenejšie prílohy a šaláty a ak si chcete pripraviť aj domáce omáčky, recepty nájdete tu a […]