logo

3 skvelé omáčky pre každú grilovačku

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tak sme teda oficiálne odštartovali letnú sezónu a krásne sobotné popoludnie strávili kúpaním, slnením a grilovaním. Príprava bola riadna, veď mäso bolo v marináde, koláč sa chladil, šalát „sa pripraví“ tesne pred servírovaním a tak som pobehujúc medzi kuchyňou a bazénom celkom stratila pojem o čase. Fakt, že som chcela urobiť aj nejakú omáčku na dochutenie, nech zbytočne nekečupujeme, veď aj stôl nám spestrí, som akosi vypustila z hlavy. Spamätala som sa na poslednú chvíľu, keď sa už zakladal oheň a mne pri predstave  opustených kúskov mäsa a zeleniny došlo, že bez domácich omáčok bude grilovačka asi taká suchá, ako narodeninová oslava bez torty. A tak som pripravila tri rôzne omáčky, ktoré si na moju radosť všetci pri stoli zamilovali a dokonale nám doplnili dobroty z grilu.

Jasné, berte ma s rezervou a pokojne si k tomu šťavnatému kúsku krkovičky z grilu dajte horčicu či kečup… ale varujem vás, že sa pripravíte o prvotriedny gastro zážitok a to by ste vašim chuťovým bunkám predsa neurobili ;-)

1. Marhuľové čatní

Hustá sladko-štipľavá omáčka s kúskami marhúľ posunie jednoduché grilované kúsky mäsa či zeleniny chuťovo o level vyššie.

  • 1 veľká cibuľa
  • 10-12 ks čerstvých marhúľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 chilli papričky
  • 1 PL medu
  • 2 PL paradajkového pyré
  • 1 PL jablčného octu
  • 1,5 – 2 dcl vody
  • soľ
  • olivový olej

Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme posekanú cibuľu, cesnak, po chvíli chilli papričky a zázvor. Restujeme pár minút, kým je cibuľa sklovitá, posolíme. Pridáme odkôstkované pokrájané marhule a podusíme 5 minút. Nakoniec pridáme med, paradajkové pyré, ocot a podlejeme vodou. Za občasného miešania varíme asi 30 minút, kým sa vyparí voda a čatní pekne zhustne. Ku koncu miešame častejšie. Podávame vychladené.

 

2. Klasická BBQ omáčka

 

  • 4 PL paradajkového pyré
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 PL medu
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 veľká cibuľa nasekaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie mleté
  • soľ

 

Cibuľu posekáme, cesnak pretlačíme. Všetky suroviny vložíme do hrnca, privedieme do varu a na miernom plameni varíme 30 minút. Necháme vychladiť a ponorným mixérom vymixujeme najemno. V chladničke vydrží asi 1 týždeň.

Môžete sa tu vyhrať s konzistenciou, hustotou a pre zaujímavejšiu chuť namiesto mletej údenej papriky pridať čerstvú červenú papriku upečenú na grile.

3. Bylinkový dressing

Príprava tejto sviežej omáčky vám nezaberie viac ako 5 minút.

  • 1 dcl olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 ČL horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hrsť nasekanej čerstvej bazalky
  • soľ

Všetky ingrediencie vložíme do menšej kompótovej fľaše a „šejkujeme“ :) kým sa spoja. Dobre vychladíme a podávame na ku grilovaným dobrotám. Nám veľmi chutil aj ako šalátový dressing.

 

 

Ak vyskúšate niektorú z omáčok na grilovačke, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

3 thoughts on “3 skvelé omáčky pre každú grilovačku”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.