Cviklu som z detstva poznala ako zaváraninu – nakrájanú na kocky v sladkokyslom náleve, alebo na spôsob studeného šalátu s chrenom ako súčasť veľkonočného menu. V poslednej dobe som si ju obľúbila v pečenej podobe v kombinácii so slaným syrom, ale rada ju používam aj do koláčov. A tento cviklový šalát s kozím syrom je skvelá dobrota. Môže byť jednoduchou večerou, prílohou, alebo obedom na ďalší deň, lebo dobre chutí aj studený.
Cviklový šalát s kozím syrom
/pre 2 osoby/
- 4 menšie cvikly
- olivový olej 3PL
- himalájska soľ
- balsamiko 1/2 PL
- čerstvé bylinky (rozmarín, tymián)
- kozí syr 100 g
Postup
- Cvikly ošúpeme, nakrájame na kúsky/plátky.
- Posypeme soľou, bylinkami a prelejeme olivovým olejom, všetko zmiešame a vysypeme na plech.
- Pečieme 30-40 minút na 200 st. C.
- Prelejeme balzamikom, olivovým olejom, celé premiešame a podávame posypané krémovým kozím syrom.
Super obmenou je aj slovenská verzia: balzamiko nahradíte jablčným octom a posypete pravou bryndzou.
Viac takýchto ľahkých jedál nájdeš aj v mojom článku:
Ak vyskúšate cviklový šalát s kozím syrom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Podávala som s cviklovým šalátom s kozím syrom. […]