Keďže máte karí s kokosovým mliekom veľmi radi, mám pre vás ďalší super recept, tentokrát s bielou rybou. Ruku na srdce, kto zje každý týždeň aspoň dve porcie ryby? U mňa to teda nie je vždy pravidlom, preto sa to občas snažím dohnať. Toto rybacie karí s kokosovým mliekom by som však s radosťou jedla aj každý druhý deň:)
Ak sa zamýšľate nad kvalitou kupovaných rýb a neviete, či si zaobstarať len čerstvé, alebo aj mrazené a ako postupovať pri ich výbere, odporúčam tento užitočný a obsahom hodnotný článok od Silvie Horeckej.
A pre ďalšie exotikou šmrncnuté recepty pozrite sekciu Inšpirované Áziou.
Ingrediencie:
- 500 g filet bielej ryby
- 2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1,5 ČL korenia garam masala
- 1/2 ČL kurkumy
- 4 kardamóny
- 4 cm kúsok čerstvého zázvoru
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- chilli papričky (mleté alebo čerstvé podľa chuti)
- soľ
- 200 ml kokosového mlieka
- kokosový olej alebo ghee
- čerstvý koriander na posypanie
Postup:
V mažiari podrvíme kardamón a sušené chilli (alebo posekáme čerstvé), nastrúhame zázvor, pretlačíme cesnak a spolu s kurkumou, garam masala a citrónovou šťavou vymiešame do pasty. Filety ryby servítkou utrieme od prebytočnej vody a koreniacu pastu votrieme do oboch strán. Cibuľu nakrájame na plátky a opečieme na oleji alebo ghee dozlata. Pridáme kúsky korenenej ryby, opečieme z oboch strán 1 minútu, prilejeme kokosové mlieko a ešte 10-15 minút varíme. Ryba sa uvarí rýchlo, tak si odsledujte, aby sa zbytočne nerozvarila a veľmi nerozpadla. Dochutíme soľou a podľa chuti aj citrónovou šťavou. Podávame s basmati ryžou, posypané čerstvým koriandrom.
Ak vyskúšate rybacie karí podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Vyskúšané, mierne pozmenené, cibuľu som opražila na ghee so všetkými koreninami, zaliala kokosovým mliekom a pár naberackami vývaru, pridala veľkú hrsť červenej šošovice, uvarila, rozmixovala na pyré, vložila mrazené filé nakrajane na veľké kocky a podusila….vynikajuce, zaradujem medzi stálice.
vďaka za obmeny, znie to super a teším sa že chutilo :)