logo

Hrušky vo víne

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pokiaľ ide o sladkosti, som koláčový typ každou svojou bunkou, ale raz za čas nezaškodí dopriať si zmenu. Nič pre deti, normálne že dospelácky dezert. Mňa už tieto hrušky vo víne dlho pokúšali, ale väčšinou kým nám doma stihli zmäknúť, už ich nebolo. Keď sa mi konečne podarilo uchrániť štyri kúsky od mužovej mlsnej (normálne som ich musela skryť, aby dozreli:)), tak som tie krásne hrušky utopila vo fľaši vína. Ale dobre som urobila, v spojení so šľahačkovým krémom a slaným karamelom boli dokonale lahodné. A tak sme privítali jeseň.

Pri víne nešetrite a použite také, ktoré by ste si aj naliali do pohára. Hrušky to ocenia:)

Na hrušky vo víne potrebujeme:

  • 4 zrelé hrušky
  • 4-6 klinčekov
  • 2 bobkové listy
  • kúsok škoricovej kôry
  • citrónovú kôru
  • 125 g cukru
  • 700 ml suchého červeného vína

 Ako na to:

Hrušky ošúpeme, odrežeme trochu zospodu, aby “sedeli rovno” a uložíme ich do hrnca stopkou nahor. Pridáme škoricovú kôru, klinčeky, bobkové listy a citrónovú kôru. Posypeme cukrom a zalejeme vínom. Uvedieme do varu, potom teplotu znížime a asi hodinu varíme na miernom ohni. Keď sú hrušky dostatočne mäkké, opatrne vyberieme, necháme vychladnúť a podávame preliate vínom, ozdobené šľahačkovým krémom a slaným karamelom.
Šľahačkový krém som pripravila vymiešaním 100 ml šľahačkovej smotany s cukrom a zmiešaním so 100 g mascarpone.

Slaný karamel:

  • 170 g cukru
  • 50 g masla
  • 100-120 ml šľahačkovej smotany
  • 1 ČL soli

V menšej rajnici roztopíme cukor na karamel, miešame pravidelne. Postupne opatrne pridáme maslo po kúskoch, karamel začne bublať. Maslo vmiešame do karamelu asi 2 minúty, kým sa celkom rozpustí. Za stáleho miešania veľmi opatrne prilievame šľahačkovú smotanu. Po rozmiešaní necháme zmes prevariť asi minútu, dáme dole z ohňa a pridáme 1 ČL soli.
Necháme vychladnúť a servírujeme. Vznikne nám množstvo do 2-3 dcl fľaše, tak si zvyšok odložte do chladničky na ďalšie použitie (rozumej bagrovanie polievkovou lyžicou na tajňáša), mal by vydržať cez dva týždne .

Ak vyskúšate hrušky vo víne podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.