Viem, že som vás už mala zásobovať hromadou vianočných receptov a ja si tu namiesto toho ešte stále vypekám z tekvice, ale nebojte sa, všetko bude:) Mala som však chuť na domáce lievance preliate sladučkým javorovým sirupom a recept si predsa nenechám pre seba. V detstve nám mamka pripravovala palacinky s kúskami jabĺk ako extra verziu klasických palaciniek a ja som niečo podobné spôsobila lievancom s veľmi príjemným výsledkom. Rozvoňajte si aj vy zimné ráno škoricou a vychutnajte si krehké jablkové lievance z kyslého mlieka.
Na lievance som použila pohánkovú múku. Ak na ňu nie ste zvyknutí, nahraďte pohánkovou múkou len časť klasickej múky.
Na jablkové lievance z kyslého mlieka potrebujeme / pre 4 osoby /:
- 400 ml kyslého mlieka
- 170 g pohánkovej múky
- 3 vajcia
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 2-3 jablká
Zmiešame kyslé mlieko s vajíčkami, štipkou soli a škoricou, postupne primiešame múku. Cesto má mať hustejšiu konzistenciu než palacinkové cesto. Jablká ošúpeme, nakrájame na tenké mesiačiky a pridáme do cesta. Necháme cesto odstáť asi 15 minút a pečieme na oleji z oboch strán 3-4 minúty. Prelejeme javorovým sirupom a sladké raňajky sú hotové!
Odporúča 11 z 10 večne hladných žobroniacich labradorov :-)
Prepačte ak sa pytam primitívnu otazku..:-) To kysle mlieko mate na mysli doma skysnute mlieko alebo nejake kupovane v obchode ako zakysanka alebo kefir či take niečo?
ziadna otazka nie je primitivna ;-) vsetko co ste spomenuli povazujem za kysle mlieko… občas ked mi skysne aj doma, idealne domace, tak ho použijem, alebo kúpim kyslomliecny výrobok typu zakysanka, kefír.