Túto dobrotu ani netreba predstavovať, zamatová roláda je klasický dezert, typický pre svoju jemnosť a krehkosť. Do cesta nejde žiadna múka, preto nie je ťažké pripraviť si aj verziu bez lepku, ak nahradíte trošku múky v plnke kombináciou bezlepkových múk.
Minule som dostala požiadavku pripraviť na posedenie bezlepkový koláčik, preto som zvolila túto jednoduchú roládu. Oproti pôvodnej verzii je v mojom recepte menej cukru, stále je to však kalorický zákusok, preto to nepreháňajte s množstvom a doprajte si ho len raz za čas :-)
Zamatová roláda
Suroviny na cesto:
- 6 vajec
- 3 PL trstinového cukru
- 3 pl kakaa
- 1/2 KL sódy bikarbóny
Plnka:
- 2 dcl mlieka
- 3 PL múky (použila som mix ryžovej, kukuričnej a prosovej)
- 1 žĺtok (zvyšné bielko z vajíčka môžete tiež pridať do cesta)
- 250 g masla izbovej teploty
- 3 PL trstinového cukru
- štipku vanilky
- 3 PL kakaa
Poleva:
70 g čokolády + trochu smotany na šľahanie
Postup:
Na cesto si oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer dotuha, pridávame po lyžiciach cukor a došľaháme. Po jednom primiešame žĺtky a kakao zmiešané so sódou bikarbónou. Cesto rovnomerne rozotrieme na klasický plech 30×40 cm. Pečieme na 180 st.C asi 10 minút. Upečené cesto položíme na vlhkú utierku, opatrne stiahneme papier na pečenie a zrolujeme. Necháme vychladnuť.
Na plnku zmiešame mlieko, múku a žĺtok a na miernom ohni uvaríme hustú kašu, do ktorej pridáme cukor aby sa rozpustil a necháme vychladnúť. Maslo (musí mať izbovú teplotu) vymiešame s vanilkou. Zmiešame s vychladnutou kašou. Rozdelíme na dve polovice, do jednej pridáme kakao.
Cesto si rozprestrieme a natrieme rovnomernú vrstvu najprv bielej a potom kakaovej plnky. Zrolujeme a dáme vychladiť. Polevu pripravíme tak, že roztopíme čokoládu nad parou, zmiešame s trochou smotany na šľahanie a polejeme roládu.
Roládu nechajte dobre stuhnúť v chladničke. Krájam ju vždy nožom, ktorý ponorím do horúcej vody, aby čokoláda nepopraskala.