logo

Zamatová roláda

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Túto dobrotu ani netreba predstavovať, zamatová roláda je klasický dezert, typický pre svoju jemnosť a krehkosť. Do cesta nejde žiadna múka, preto nie je ťažké pripraviť si aj verziu bez lepku, ak nahradíte trošku múky v plnke kombináciou bezlepkových múk.

Minule som dostala požiadavku pripraviť na posedenie bezlepkový koláčik, preto som zvolila túto jednoduchú roládu. Oproti pôvodnej verzii je v mojom recepte menej cukru, stále je to však kalorický zákusok, preto to nepreháňajte s množstvom a doprajte si ho len raz za čas :-)

Zamatová roláda
Suroviny na cesto:
  • 6 vajec
  • 3 PL trstinového cukru
  • 3 pl kakaa
  • 1/2 KL sódy bikarbóny
Plnka:
  • 2 dcl mlieka
  • 3 PL múky (použila som mix ryžovej, kukuričnej a prosovej)
  • 1 žĺtok (zvyšné bielko z vajíčka môžete tiež pridať do cesta)
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 3 PL trstinového cukru
  • štipku vanilky
  • 3 PL kakaa
Poleva:

70 g čokolády + trochu smotany na šľahanie

Postup:

Na cesto si oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer dotuha, pridávame po lyžiciach cukor a došľaháme. Po jednom primiešame žĺtky a kakao zmiešané so sódou bikarbónou. Cesto rovnomerne rozotrieme na klasický plech 30×40 cm. Pečieme na 180 st.C asi 10 minút. Upečené cesto položíme na vlhkú utierku, opatrne stiahneme papier na pečenie a zrolujeme. Necháme vychladnuť.

Na plnku zmiešame mlieko, múku a žĺtok a na miernom ohni uvaríme hustú kašu, do ktorej pridáme cukor aby sa rozpustil a necháme vychladnúť. Maslo (musí mať izbovú teplotu) vymiešame s vanilkou. Zmiešame s vychladnutou kašou. Rozdelíme na dve polovice, do jednej pridáme kakao.

Cesto si rozprestrieme a natrieme rovnomernú vrstvu najprv bielej a potom kakaovej plnky. Zrolujeme a dáme vychladiť. Polevu pripravíme tak, že roztopíme čokoládu nad parou, zmiešame s trochou smotany na šľahanie a polejeme roládu.

Roládu nechajte dobre stuhnúť v chladničke. Krájam ju vždy nožom, ktorý ponorím do horúcej vody, aby čokoláda nepopraskala.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.