V mrazničke sa nám ešte stále náhodne vyskytovali ríbezle, tak som ich použila do bublaniny. Tiež mi napadlo, že urobím rýchly hrnčekový záťah a upečiem ríbezľové muffiny s posýpkou. Na muffiny používam jednoduchý základný recept, v ktorom vždy zmením pár surovín podľa príchute. Namiesto mlieka do muffinov dávam radšej kefír či jogurt, sú potom kyprejšie.
Okrem toho vždy keď pečiem koláč, šupnem do cesta trochu pravej bourbonskej vanilky, úžasne ho prevonia. Do týchto muffinov som navyše dala aj trochu sušenej citrónovej kôry. Tieto drobné finty posunú aj obyčajné muffiny chuťovo o level vyššie ;-)
Ríbezľové muffiny s posýpkou
- 1 hrnček špaldovej bielej múky
- 3/4 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky
- 1 PL bezfosfátového prášku do pečiva
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- štipka soli
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 hrnček kefíru
- 2 vajcia
- 6 PL roztopeného masla
- ríbezle
- extra: 1/2 KL bourbonskej vanilky a trochu citrónovej kôry
Na posýpku:
- 1,5 PL masla
- 3 PL špaldovej krupice (používam zn. dmBio)
- 1 PL kokosového cukru (alebo trstinového)
Postup:
Klasicky ako pri muffinoch, osobitne zmiešame suché a mokré suroviny, potom všetko dokopy. Naplníme košíčky do polovice, pridáme ríbezle, ešte trochu cesta a posypeme posýpkou. Posýpka jednoducho vznikne, keď zmäknuté maslo prstami zmiešame s krupicou a cukrom. Pečieme pri 180 st. C cca 20 minút.
Ak vysúšate ríbezľové muffiny podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela