Hoci som neplánovala pridať sem tento recept, pečená divina s mrkvovými haluškami sa mi tak vydarila, že vám ju jednoducho musím odporučiť. Väčšinou divinu upravujem na guľáš alebo si z jemnejšieho mäsa pripravíme steak. Mali sme však doma väčší kus mäsa a chcela som mať aj menej starostí z miešaním v hrnci, tak som mäso dala pomaly piecť na pekáč a oplatilo sa. Mäso bolo mäkké a veľmi chutné, aj halušky vyšli jemné a táto kombinácia nám veľmi sadla. Ako prílohu si viem tiež predstaviť pečenú koreňovú zeleninu alebo aj jasmínovú ryžu.
Pečená divina s mrkvovými haluškami
Pomaly pečená divina:
- 700 g jelenieho stehna
- 2 veľké cibule nakrájané na plátky
- čierne korenie
- soľ
- domáci džem s drobného ovocia (lesné ovocie, ríbezle, josta,…)
- 0,5 dcl portského vína alebo 1 dcl červeného vína
- 2 dcl vývaru
- 1 ČL tapiokovej múky na zahustenie omáčky
Mäso nakrájame na plátky (hrubé 1-1,5 cm), osolíme a okoreníme. Opečieme na olivovom oleji z oboch strán a uložíme do pekáča. Do panvice dolejeme trochu oleja, pridáme na plátky nakrájanú cibuľu, necháme zmäknúť. Prilejeme víno, necháme pár minút zredukovať. Pridáme domáci džem, nakoniec prilejeme trochu vývaru, omáčku necháme zovrieť a zalejeme ňou mäso v pekáči. Pečieme pri 130 st.C cca 2,5 hodiny, ku koncu môžete pekáč zakryť. Hotové mäso vyberieme, šťavu s cibuľou zlejeme a rozmixujeme ponorným mixérom. Ak omáčka nie je dostatočne hustá, môžeme zahustiť trochou tapiokovej múky.
Mrkvové halušky:
- 1 stredná mrkva (100 g)
- 100 g celozrnnej hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- voda
- soľ
- 1 ČL prepusteného masla
Mrkvu ošúpeme, nakrájame a uvaríme v 200 ml vody domäkka. Po uvarení nám ostane asi 100 ml vody, v ktorých rozmixujeme mrkvu. Pridáme k nej múku, soľ, vajíčka a podľa konzistencie prilejeme ešte cca 50 ml vody, vznikne lepivé cesto. Halušky pretlačíme cez haluškovač do vriacej osolenej vody a varíme 10 minút. Do hotových halušiek zamiešame ghee alebo obyčajné maslo.
Ak vyskúšate divinu s haluškami podľa môjho receptu, napíšte mi dole.
Ela
Dobrý deň , práve ten recept robím už po druhýkrát . Celej našej rodine veľmi chutí, no a tie halušky k tomu famózne , výborný recept , ďakujem
Zdravím Renáta, ďakujem za vyskúšanie! Keď ste sa k receptu vrátili, to sa teším ešte viac :) Všetko dobré, Ela
Dobry den, mozem pouzit aj kare ?Alebo bude lepsie to stehno.
Dakujem
Zdravím Mimi, neviem či by karé neostalo suché..
zdravim, idem vyskusat tento recept … kolko lyzic dzemu davate? dik Elena
Asi 2-3 lyžičky, podľa chuti :)
Ďakujeme za super recept… Nebíčko v papuľke.. ❤️
ďakujem pekne:)
Dobrý deň,
Ďakujem za recept, najlepšia divina akú som kedy varila a jedla! Hodné aj na sviatočný stôl. Určite si recept ukladám a neraz sa k nemu vrátim. Mrkvové halušky sú úžasným spestrením a chutia skvele.
Zdravím Lenka, ďakujem za výskúšanie a veeľmi sa teším, že vám to chutilo. Krásne jesenné dni :)
Dobry den, chcem sa len spytat, pisete ze na konci zakryť. Nema to byt na konci odokryt? Vacsinou to byva skor tak tak teraz neviem
Vdaka za info
Zdravím Dominika, tým že som piekla pri nízkej teplote, nechám odokryté, aby sa omáčka zredukovala…ale pokojne môžete aj nechať zakryté a omáčku zredukovať na konci v rajnici. Ela