Konečne sme po roku opäť otvorili grilovaciu sezónu. Je to jedna z mojich najobľúbenejších letných aktivít, keď sa stretneme s najbližšími, rozpálime uhlíky a pripravíme si spoločne niečo dobré. Aj keď viete, ako rada trávim čas v kuchyni, keď začne sezóna BBQ, u nás je majstrom grilovania hlava rodiny. My ženy pripravíme šaláty, naservírujeme a nadekorujeme všetko ostatné, gril však majú na starosti chlapi a takto nám to skvelo funguje. Tentokrát sme sa nezdržiavali zdĺhavou prípravou. Namiesto steakov sme stavili na ryby, ktoré sú na grile hotové raz-dva a k tomu sme pripravili šaláty s čerstvej aj grilovanej zeleniny.
Za mňa ideálna kombinácia, hlavne ak stavíte na kvalitné a zdravé ryby od tradičného výrobcu Ryba Košice. Na gril sme vybrali filety s kožou, ktoré sú už pekne vyčistené a tak máte na tanieri pôžitok z grilovania bez dlhého preberania rybích kostí :) Nakombinovala som dve marinády, ktoré vám môžu byť dobrou inšpiráciou. Použili sme tenšie filety zubáča, ktorý má ľahké biele mäso a menšie kúsky, radosť z nich budú mať hlavne deti. Druhou marinádou som natrela filety dúhového pstruha, ktorý má ružové pevné mäso a keď kožu na grile opečiete dochrumkava, bude to dokonalý zážitok.
Vždy pripravím viac druhov šalátov, aby si každý prišiel na svoje. Toto sú moje najobľúbenejšie prílohy a šaláty a ak si chcete pripraviť aj domáce omáčky, recepty nájdete tu a tu.
Bylinková marináda s kurkumou:
- olivový olej
- 1/2 ČL kurkumy
- hrsť petržlenovej vňate
- citrónová šťava
- korenie štyroch farieb
- soľ
Svieža rozmarínová marináda:
- olivový olej
- šťava z limetky
- čierne korenie
- čerstvý rozmarín
- soľ
Postup je jednoduchý pri oboch marinádach: bylinky nasekáme, všetky suroviny zmiešame a natrieme na filety ryby z oboch strán. Na rozpálenom grile pripravujeme približne 7-10 minút podľa veľkosti filetu, počas grilovania filety raz otočíme. Pred servírovaním pokvapkáme čerstvou šťavou z citrónu alebo limetky.