Čo sa týka šalátov, som za všetky experimenty. Mám ich rada na studeno, aj teplé, mám svoje obľúbené, ale rada kombinujem aj nové chute. Väčšinou sa u nás k hlavnému jedlu podáva nejaký rýchly listový šalát, alebo robím jednoduchú prílohu v podobe teplého šalátu. A keď už som veľmi „prezeleninovaná“, pridám do šalátu niečo extra. Nie som veľmi kuskusový typ, lebo je bez chuti a ako klasická príloha u nás už zlyhal. Tak som mu pridala trochu exotiky a vznikol ľahký kuskusový šalát s chuťou Blízkeho východu. Pripravíte ho za 10 minút a funguje ako ľahký obed, alebo ako príloha ku grilovanému mäsu či rybe.
Na ľahký kuskusový šalát potrebujeme:
/2 sýte porcie, alebo 4 porcie prílohy/
- 3/4 hrnčeka kuskusu
- 3/4 hrnčeka vývaru (zeleninový alebo slepačí)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL rímskej rasce
- 1/2 ČL mletého koriandra
- kúsok celej škorice
- 4 lyžice passaty
- 1 šalotka
- 1/2 cukety
- 1/2 baklažánu
- 4 ks sušených paradajok
- 1/2 balenia cíceru v skle
- citrónová šťava
- koriandrová vňať
Kuskus zalejeme horúcim vývarom a necháme postáť 10 minút. Pripravíme si zeleninu. V panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opražíme najemno nasekanú šalotku. Cuketu, baklažán a sušené paradajky nakrájame na menšie kúsky. Do panvice dáme koreniny, minútu opečieme. Pridáme passatu, prisypeme nakrájanú zeleninu. 5 minút podusíme, aby zelenina ostala mierne chrumkavá. Zmiešame s hotovým kuskusom, prekvapneme trochou citrónovej šťavy, posypeme vňaťou koriandru a podávame. Šalát chutí výborne teplý, aj vychladený, preliaty bielym jogurtom.
[…] Ľahký kuskusový šalát […]