Existujú dva druhy polievok. Tie mdlé z jedálne, ktoré vyzerajú od pondelka do piatku vždy tak isto, varené s dochucovadlami, z rovnakej kategórie ako stará známa UHO (univerzálna hnedá omáčka). A potom sú tu domácke polievky plné chuti, varené od základu a plné samých dobrých surovín. Tie druhé radíme do skupiny „ako od babičky“. Aj táto krémová brokolicová polievka je z druhej kategórie. Lebo uvariť dobrú polievku nie je vôbec ťažké, stačí použiť dostatok zeleniny a byliniek. Už som to tu spomínala, že vždy keď varím nejakú zeleninu ako prílohu, vývar z nej si odložím do mrazáku a mám základ na polievku. Ak však zeleninový vývar nemáte poruke, dajte kúsok petržlenu alebo vňaťku navyše. A ak ešte máte na poličke v kuchyni vegetu, tak ju už prosím šupnite do koša :-)
Ako bonus si k polievke pripravte chrumkavé cesnakové krutóny a bude to dokonalé!
Krémová brokolicová polievka:
- 1 väčšia brokolica
- 2-3 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa alebo menší pór
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 ml vody
- bobkový list
- mletá rasca
- štipka mletej kurkumy
- soľ
- voliteľné: 100 ml smotany alebo kokosového mlieka
Cesnakové krutóny:
- 2-3 krajce staršieho chleba
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL oregana
- 2 PL olivového oleja
- soľ
Ako na to:
Zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky a dáme variť do vody spolu s korením. Pridáme aj zeleninový vývar. Varíme 20-30 minút, kým zelenina zmäkne. V priebehu varenia môžeme zopár ružičiek brokolice vybrať a odložiť si na servírovanie. Keď je zelenina mäkká, vyberieme bobkový list, cibuľu a ponorným mixérom rozmixujeme na hladký krém. V prípade potreby ešte dolejeme vodu. Pridáme smotanu, povaríme ešte minútu a odstavíme.
Cesnakové krutóny: chlieb nakrájame na menšie kocky. V miske zmiešame olivový olej, pretlačený cesnak, oregano a soľ. Prelejeme na kúsky chleba a rukami dobre premiešame. Pečieme pri 180 st. C 15-20 minút dochrumkava.
Ak vyskúšate brokolicovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)
Podľa mňa trochu bledá na to, že je brokolicová..