Krehké vianočné pečivo zo špaldovej múky máte hotové raz-dva. Keďže je trvanlivé, dá sa upiecť v predstihu, ale pokojne ho môžete pripraviť aj tesne pred Vianocami. S cestom sa dobre pracuje a výsledkom sú jemné a lahodné špaldové hviezdičky. Ja ich pečiem už niekoľko rokov.
Aj keď v tomto recepte uvádzam špaldovú múku, cesto funguje rovnako dobre aj s klasickou pšeničnou polohrubou múkou. Je preto na vás, ktorú použijete.
Na špaldové hviezdičky potrebujeme:
- 200 g špaldovej polohrubej múky
- 50 g mletých orechov (vlašské, mandle)
- 125 ml smotany na šľahanie
- 125 g masla
Postup:
- Všetky ingrediencie spojíme a rukami vypracujeme cesto. Odložíme na hodinu do chladničky.
- Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm, v rúre už veľmi nenarastie. Vykrajujeme hviezdičky, alebo iné tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C 10 minút.
Keďže sú celkom bez cukru, môžete ich po upečení posypať práškovým cukrom, alebo len pofŕkať čokoládou.
Ak vyskúšate špaldové hviezdičky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela
[…] Špaldové hviezdičky […]
Chutné jemné pečivo. Jedna dávka je nám málo, musím ešte dopiecť jednu :)
teším sa že chutí! :)
Dobry den, mozem slahackovu smotanu nahrafit smotanou na varenie? Dakujem. Erika
Erika neskusala som este, smotana na varenie ma menej tuku. tak pripadne prilievat postupne a dat menej.