logo

Mandľová torta so slaným karamelom

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď doma nemáme žiadneho celiatika, občas pečiem bez lepku. Mandľová torta so slaným karamelom prešla niekoľkými úpravami, kým som sa rozhodla konečne o ňu podeliť. A nadšene hlásim, že môj recept na bezlepkové korpusy som vyladila skvele. Sú krehké, ale nerozpadávajú sa a torta drží pekne pokope aj na reze. Jemná mandľová chuť korpusov sa dopĺňa tónmi slaného karamelu v podmanivej harmónii. Ak hľadáte slávnostný dezert bez lepku, upečte túto mandľovú tortu.

Na tortu potrebujeme dva korpusy. Dvojfarebný efekt som urobila tak, že na jeden korpus som použila klasický biely cukor a do druhého korpusu cukor z kokosových kvetov, ktorý má tmavšiu farbu (alebo dajte trstinový). 

Na korpusy som už nenatierala džem, môžete však jednu alebo dve vrsty potrieť mandľovým maslom. 

Mandľová torta so slaným karamelom

Na 1 korpus:

  • 3 vajcia od šťastných sliepok
  • 50 g cukru (biely, alebo trstinový/z kokosových kvetov)
  • 40 g mletých oblanšírovaných mandlí
  • 30 g mandľovej múky
  • 20 g tapiokovej múky
  • 5 PL rastlinného oleja
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku s vínnym kameňom
  • štipka soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 ml mlieka
  • 1 balenie smotanového pudingu
  • 3-4 PL slaného karamelu

+ na dozdobenie: plátky mandlí

Postup:

Ako na korpusy: oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, prešľaháme. Postupne primiešame mleté mandle, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipku soli. Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Dáme piecť do okrúhlej formy s priemerom 18 cm, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 175 st. C cca 30 minút. Necháme vo forme 5 minút, potom vyberieme a necháme celkom vychladnúť. Zopakujeme na druhý korpus.

Na krém si uvaríme jeden smotanový puding v 250 ml mlieka, získame hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Primiešame mascarpone a podľa chuti 3-4 lyžice slaného karamelu. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku. Necháme v chladničke trocha stuhnúť. 

Korpusy prerežeme horizontálne dve polovice. Na striedačku natrieme  krémom jednotlivé vrstvy, necháme si aj na boky a navrch. V prvom kroku natrieme boky a vrch torty „nanečisto“. Tortu dáme chvíľu stuhnúť do chladničky a potom so zvyšným krémom znovu dozdobíme. Posypeme mandľami a slávnostný dezert je hotový.

Ak vyskúšate túto mandľovú tortu so slaným karamelom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela 

6 thoughts on “Mandľová torta so slaným karamelom”

  1. Dobry den, idem vyskusat…len mi nie je jasne, na ako jemno pomliet 40g mandli :-/, any sa korpus nedrolil, kedze tam ide aj mandlova muka

    • Zdravím Tatiana, mandle kupujem už zomleté. Alebo doma zomeľte na orechovom mlynčeku ako vlašské orechy.
      Korpus sa nedrolí, je tam aj tapioková múka a dosť vajec, takže by mal byť vláčny a pekne držať. Nech sa podarí :)
      Ela

    • Zdravím Janka, na jeden korpus som použila klasický biely cukor a do druhého korpusu cukor z kokosových kvetov, ktorý má tmavšiu farbu

  2. Dobry den,
    ja som ingrediencie na korpus priemer 22,5 preratala takto:
    -3,5ks vajec, –
    62.5g cukru,
    – madlovu muku 87,5g,
    -tapinkovu muku 25g,
    – 5,5 PL oleja,
    – 3/4 ČL škroboveho prasku do peciva..
    Neviem kde som spravila chybu :( na korpus mi vobec nenarastol:(
    Dakujem pekne za radu Maťa

    • Zdravím Mati, možno bolo málo cesta. Na takú širšiu formu kľudne dvojitú dávku cesta (do jednej formy zo 6 vajec). Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.