Máte radi kaše? Ja by som kedysi povedala zásadné nie. Kaše nikdy neboli mojou srdcovkou. Pamätám si však na moment, keď som ochutnala a obľúbila si ovsenú kašu. Moja babka si ju vždy varila v hrnci na vode ako bezfarebnú, nie príliš lákavú hmotu, ktorú sme ako deti odmietali. Naša teta Marienka nám však na prázdninách na chalupe prešla cez rozum a ovsenú kašu naservírovala na malých tanierikoch preliatu maslom a posypanú grankom ako exkluzívny dezert. V bojových podmienkach na chalupe, kde neexistoval televízor a umývali sme sa pod holým nebom, bola táto sladká drobnosť veľkým potešením. Jasné, že sme sa zalizovali a s ovsenou kašou už nebol problém. A tak som si obľúbila aj ovsené vločky, ktoré rada dávam do dezertov a koláčov.
Dnes sa u nás ovsená kaša pripravuje najmä v chladnejších dňoch a som rada, že chutí aj manželovi. Najradšej ju varím vo vode s trochou rastlinného mlieka, ktoré prilejem na záver. Môžete použiť rastlinné nápoje z orechov alebo aj husté kokosové mlieko, ktoré pridá jemnejšiu chuť. Navrch kaše pridávam ovocnú konfitúru, postup na ňu nájdete celkom dole.
Ovsená kaša pre dvoch:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 hrnček vody
- 2 PL javorového sirupu
- 200 ml kokosového mlieka
- 1/2 ČL škorice
- štipka vanilky
Ovsené vločky nasypeme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a chvíľu povaríme, kým kaša zhustne. Pridáme škoricu a vanilku. Podľa potreby prilievame kokosové mlieko a varíme 2-3 minúty. Na záver dosladíme a podávame.
Ovocná konfitúra: akékoľvek sezónne ovocie nakrájame na kúsky, na panvici opečieme na ghee alebo kokosovom oleji spolu s korením podľa chuti (škorica, badián, ..). Ovocie pustí šťavu, v ktorej ho podusíme, podľa sladkosti ovocia môžeme dosladiť trstinovým cukrom alebo javorovým sirupom.
Tento recept vznikol v spolupráci s eshopom kidmarket.sk
Ďakujem za ďalší výborný recept Momentálne to sú moje oblúbené raňajky
to mám radosť :)