Kedysi som si doma bežne sama vypražila misku hranoliek a zjedla len tak na posedenie. Hranolky mi-lu-jem a nikdy sa ich celkom nevzdám. Ale predsa len vyprážané jedlá nie sú to najvhodnejšie v mojom jedálničku a tak hľadám alternatívy. A okrem zelerových robievam aj tieto batátové hranolky.
Batáty alebo sladké zemiaky sa dajú dokonca dopestovať aj v našich podmienkach. Čo mi pripomína, že musím poprosiť môjho otca – veľkého pestovateľa, či to s nimi tento rok neskúsi :)
Majú sladkastú chuť a uvaria sa rýchlejšie ako klasické zemiaky. Prvýkrát som ich ochutnala až ako dospelá a hneď som si ich obľúbila. Hodia sa do polievky a ich pyré sa dá použiť aj do kváskového pečiva, či na dosladenie a zjemnenie koláčov.
A tieto jednoduché batátové hranolky hotové za 30 minút vyskúšajte tiež :)
Na batátové hranolky potrebujeme:
- 1-2 batáty (pre 2 osoby)
- olivový olej
- soľ
- korenie podľa chuti
Batáty dobre umyjeme a nakrájame na hranolky. Zmiešame s olivovým olejom, soľou a korením. Vysypeme na plech a pečieme pri 200°C asi 30 minút. Podávame ako prílohu alebo s dipom.
Tip na jednoduchý dip:
Zmiešame biely jogurt, olivový olej, nasekanú vňať koriandra, šťavu z limetky, čierne korenie a soľ. Všetko zamiešať, hotovo.
Ak vyskúšate batátové hranolky podľa môjho receptu, podeľte sa o názor v komentároch.
Ela