V poslednej dobe fičím na rímskej rasci a pri varení ju používam, kde sa len dá. Ako iste viete, kumín sa najviac využíva v arabskej a indickej kuchyni. A ešte v tej mojej :) Svojou výraznou arómou a chuťou super doplní aj jednoduché jedlá, netreba vám preto žiadne zložité recepty, len chuť na zmenu. A keďže studené listové šaláty nie sú v zime žiadna sláva, mám pre vás rýchly tip, ako z bežných surovín vyčarovať zaujímavú veggie večeru. Mrkvový šalát s cícerom dostane vďaka rímskej rasci orientálny nádych, ktorý s divokou ryžou funguje fakt dokonale.
Divoká ryža vlastne ani nie je ryža, ide o trávu, ktorá sa na ryžu podobá. Zvykne sa tiež označovať ako indiánska či kanadská ryža. Obsahuje vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B a nezanedbateľné množstvo minerálov. Rovnako ako klasická ryža je aj jej divoká sestra prirodzene bezlepková.
Mrkvový šalát /4 porcie/:
- 5 ks veľkej mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 hrnček cíceru (uvarený alebo z konzervy)
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL rímskej rasce
- citrónová šťava
- čierne korenie
- soľ
- 1 hrnček uvarenej ryže (zmes bielej a divokej)
Postup:
- Cibuľu posekáme nadrobno, mrkvu na tenké plátky.
- Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme drvenú rímsku rascu, mrkvu, čierne korenie a soľ.
- Podusíme 5 minút, kvapneme trochu citróna, pridáme cícer, podlejeme trochou vody a necháme 20 minút dusiť. Medzitým si uvaríme ryžu.
- Uvarenú mrkvu a cícer zmiešame s ryžou a servírujeme ako prílohu k mäsu alebo ako teplý šalát.
Ak vyskúšate mrkvový šalát s cícerom a divokou ryžou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] P.S.: Mrkva a cícer sa spolu skvele hodia aj v tomto teplom šaláte ;-) […]