Pokiaľ ide o naše deti, asi sa všetci zhodneme, že pre ne chceme to najlepšie. Nejedna mama sa vďaka svojim deťom nadchla pre varenie a objavila čaro domácej prípravy jedál. Sú však dni, kedy sa nám naozaj nechce postávať v kuchyni a vymýšľať kulinárske výtvory. Jesť však treba a tak je fajn mať v zálohe zopár receptov, ktoré nás zachránia, aj keď práve nemáme chuť na špagety s kečupom.
Tento recept som preto nazvala rizoto lenivej mamy :) Inak neviem, či ma pravoverní Taliani nezatratia, lebo príprava môjho rizota sa tomu ozajstnému len podobá. Ryžu dám takú, akú práve nájdem doma. A moja finta spočíva v tom, že si ryžu predvarím a tak ušetrím čas strávený pri miešaní. Niekedy si ryžu predvarím už ráno a keď sa na obed dostanem k príprave, trvá mi to už len desať minút. Takže aj keď žiadna z nás nie je v pravom slova zmysle lenivá, verím, že takto ušetrený čas oceníte.
Rizoto lenivej mamy
Z tohto množstva sa naje 1 hladná mama a 1 hladné dieťa :)
- 1/2 hrnčeka ryže
- 3/4 hrnčeka vody na uvarenie ryže + soľ
- 1 menšia cuketa
- 2 hrste hrášku (môže byť mrazený)
- 50 g parmezánu
- 1 dcl vývaru (prilievame postupne)
- kúsok masla
Ryžu dáme variť do vriacej osolenej vody na 10 minút. Môžeme to urobiť aj vopred. Predvarenú ryžu potom zalejeme trochou vývaru a varíme na miernom ohni pár minút domäkka. Pridáme nakrájanú cuketu a hrášok. Nakoniec vmiešame kocku masla, necháme rozpustiť a prisypeme nastrúhaný parmezán.
TIP: V čase špargľovej sezóny môžete cuketu nahradiť práve zelenou špargľou.
Ak vyskúšate rizoto podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela