logo

Domáca knedľa

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Domáca knedľa, alebo knedlík, ako ho volám ja, sa u nás je veľmi sporadicky. Ale keď už príde naňho chuť, tak tento recept mám stále poruke. Nie je to nič zložité a zároveň sa z neho dajú pripraviť aj buchty na pare. Takže niekedy pripravím z pol kila múky jeden knedlík k obedu a pár buchiet do zásoby. Oboje sa dá odložiť aj do mrazničky a taká domáca knedľa so segedínom či pečenou krkovičkou a kapustou je síce u nás fakt málokedy, ale za to si ich poriadne vychutnám.

Domáca knedľa

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 1 balík sušeného droždia (alebo 1/2 balenia čerstvého)
  • 1-2 PL cukru (1 lyžica na knedľu, 2 lyžice – ak robíte cesto na buchty na pare)
  • 2 KL soli
  • 1 vajce

Všetky suroviny zmiešať (ak pracujete s čerstvým droždím, najprv si pripravte kvások rozrobením droždia s mliekom a cukrom, po 15 minútach pridajte k ostatným surovinám).
Vymiesime cesto 15 minút v robote alebo ručne a necháme 1 hodinu vykysnúť.
Cesto rozdelíme na bochníky. (Môžeme na 2-3, podľa toho, aký veľký hrniec použijete na parenie. Ja delím na tri bochníky a parím postupne v hrnci s priemerom 24 cm). Každý bochník prehnetieme, rozvaľkáme a stočíme do tvaru knedle. Necháme 10 minút podkysnúť.
Pripravíme si dva čo najväčšie hrnce, do jedného nalejeme vriacu vodu, prekryjeme utierkou a zachytíme ju gumičkou. Dáme na sporák.
Na utierku uložíme knedľu, zakryjeme druhým hrncom a paríme na strednom ohni približne 12 minút (podľa veľkosti knedle). Medzitým si ostatné knedle môžeme odložiť do chladničky, aby neprekysli.
Knedľu vyberieme, natrieme maslom a necháme vychladnúť. Postupne naparíme všetky knedle. Ak nestihnete zjesť všetky, pár dní vydržia v chladničke, alebo ich skladujte v mrazničke.

Tip: Toto cesto môžete využiť aj na domáce buchty na pare. Cesto v celku rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, nakrájame na štvorce a naplníme lekvárom. Z tohto cesta vyjde 16 veľkých buchiet, alebo 20 menších. Paríme 6-8 minút podľa veľkosti.

Ak vyskúšate knedľu alebo buchty na pare podľa tohto receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

24 thoughts on “Domáca knedľa”

  1. O nicom recept. 2 PL cukru??? A 500 ml mlieka je prils vela vznikne hustota cesta, kt. sa. Absolutne neda nic vyformovat, lebo je prilis riedke. Musela som tam pridat dalsich 20 dkg muky.Za mna nic moc teda

    • Zdravím Katka! Myslím, že recept nie je oničom, ale mrzí ma, že sa vám nepodaril. V recepte je 300 ml mlieka, nie 500 ml, preto ste mali riedke cesto… Ela

    • Dobrý deň Janko, používam 1 balík sušeného droždia – 7g, alebo 1/2 kocky čerstvého droždia – 21 g. Pekný deň, Ela

  2. Ďakujem za recept. Vyskúšala som. Cesto je jemné a knedľa mäkučká, ale z 2PL sladká – ideálne na parené buchty. Na knedlu asi nabudúce vyskúšam len 1PL.

  3. Dnes som vyskúšala tvoj recept na knedľu a tadaaaá je lúpanej famózna! Viac nám chutila ako hlavné jedlo! A dcérka chcela len “klednu”. Dakujem
    Buchty mám v pĺane nabuduce :)

  4. Toto je moj 99 recept ,ktory skúsam,lebo stale nie je knedla mäkkucká..a proste taka aká knedla má byt..ale tento recept ide na prvu stranu mojej kucharskej.knihy..prílohy…
    ĎAKUJEM

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.