Recept na židovský závin mi pred niekoľkými rokmi dala naša rodinná známa, teta Eva. V čase Vianoc nás ním vždy ponúkla a mne veľmi chutil. Jeho prípravu som však každý rok odkladala. Tak som ho pri tohtoročnom plánovaní sviatočných receptov zaradila do rebríčka a konečne pre vás aj nafotila. Je to jednoduchá, škoricou a rumom prevoňaná vianočná roláda, ktorá potrebuje trochu času na odležanie. Preto je dobré upiecť ju v predstihu. Cesto pripomína medovníčky, po upečení je však suchšie. Spolu s ovocím naloženým v rume, orechami, lekvárom a čokoládou je to veľmi chutné vianočné pečivo, ktoré si budete pri vianočných rozprávkach máčať do kakaa. Alebo do čaju s rumom, to už nechám na vás :)
Veľmi zaujímavá je aj doba spotreby, v recepte od tety Evy mám poznámku, že v chladničke v alobale vydrží 2-3 mesiace. Tak ja to asi nestihnem otestovať, ale vy sa môžete pokúsiť. Každopádne, podľa receptu upečiete dve veľké rolády, o ktoré sa môžete aj podeliť s blízkymi, je toho naozaj požehnane.
Neviem však, prečo sa tento vianočný koláčik volá židovský závin, keďže sa v recepte používa bravčová masť. Každopádne názov som ponechala taký, ako ho mám od tety Evy. Raz sa jej na to určite opýtam!
Židovský závin
Cesto:
- 300g hladkej múky špeciál
- 100g práškového cukru
- 1/2 PL sódy bikarbóny
- 1/2 PL mletej škorice
- 3 klinčeky rozdrvené/pomleté
- 2 vajcia
- 2 PL bravčovej masti
- 2 PL medu
Náplň:
- 3,5 dcl fľaša slivkového lekváru
- 3,5 dcl fľaša nalámaných orechov
- 200g horkej čokolády
- 150 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice,…) vopred namočiť v rume
+ 1 celé vajce zmiešať s 1 PL práškového cukru a potrieť rolády
Postup:
Na doske spracujeme cesto, rozdelíme na 2 bochníky a dáme do chladničky na 3 hodiny.
Potom rozvaľkáme jednotlivé bochníky, ktoré potrieme lekvárom, naň poukladáme nalámané orechy, čokoládu a predmáčané ovocie.
Stočíme, dáme rolády na plech vedľa seba a potrieme vrch aj boky rozšľahaným vajíčkom s cukrom.
V predhriatej rúre pečieme pri 180 st.C asi 40 minút.
Na plechu necháme vychladnúť, až potom krájame.
V chladničke v alobale vydrží 2-3 mesiace.
Ak vyskúšate židovský závin podľa tohto receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Urobila som ho tento rok, vlastne pred pár dňami a už je jedna roláda zjedena, pre mňa a moju rodinu výborný recept, ďakujem
ďakujem za vyskúšanie Mária, mám radosť, že vám chutí! pozdravujem, Ela
Robila som ho prvýkrát,všetkým chutil.Budem robiť aj na Silvestra
skvelé, ďakujem pekne za komentár:)
Perfektné! dokonca aj s mojou tradičnou dávkou improvizácie, keďže som doma nemala lekvár ani sušené ovocie (dokonca aj masť v recepte som musela nahradiť maslom). Do plnky som namiesto toho dala marhuľový/jahodový džem, podusené strúhané jabĺčka, nakrájané zavárané slivky, posekané oriešky a čokoládu, a výsledkom je asi odteraz môj najobľúbenejší vianočný koláčik, ďakujem veľmi pekne za recept :)
Ďakujem pekne za vyskúšanie aj za tvoje vylepšenia Marcela. Teším sa, že dostal závin také čestné miesto :) Pekné adventné dni prajem, Ela
Dobrý deň, práve som dopiekla. Je to veľmi chutné. Do Vianoc asi nevydrží z neho nič :).
haha tak to som veľmi rada Klára :))) ďakujem za vyskúšanie, pokojné sviatky želám! Ela
Ďakujeme za recept. Je to delikatesa! Akurát že nevydrží tie 2 – 3 mesiace. Iba ak v špajzi pod zámkom hahaha Po dvoch týždňoch som piekla novú várku :-)
Ako pises Alenka, ani u nas nevydrzi :) dakujem za vyskusanie, prajem krasne sviatky! Ela
Veľmi pekne ďakujem za recept, pre mňa najlepší vianočný koláč!
Zuzka
Zuzka to ma velmi tesi pokojne sviatky prajem! Ela
Veĺmi chutný koláčik.Určite budem robiť pravidelne.Len sa tak za nim zaprášilo. A plech bol prázdny.
Jeeeej to je najlepšia recenzia :) ďakujem za vyskúšanie Ľubka!
Mnam! Zajtra ho ponuknem v rodine, lebo je neskoro vecer, no ak by nechutil, sama ho zjem :D no myslim, ze sa podaril, oplatilo sa Vas vidiet v Damskom klube ;)
To sa veľmi teším Dany a verím, že chutil aj rodinke, ale keby že aj nie… :D krásne sviatky, pozdravujem! Ela
výborný, robila som pred sviatkami bez práškového cukru a zo špaldovej múky, všetci chválili, najlepší vianočný koláčik, pripomína detstvo…dnes robím znova, manžel si vypýtal:)
ďakujem za vyskúšanie Vierka! :)
Už ho robím tento rok 2 krát. Fantázia.
velmi sa tesim Jozef! :)
Ahoj Eli,ďakujem za super receptík,veĺmi chutný koláčik,rodinke veĺmi chutil,tá zmes orieśkov ćokolady,hrozienok,brusnic je niećo úźasné.Zaradíme ho aj do Vianoćného pećenia,už sa teśím.
Ahoj Andrejka, tak to mám veľkú radosť, ďakujem pekne za vyskúšanie! Ela
Ela ja tieto Vase recepty zboznujem Robila som tento zavin, bobalky, rozky z kysleho mlieka, spaldove hviezdicky… Vsetko top recepty. Velmi nam chutia. Vzdy ma potesi dalsi novy recept na blogu. Dakujem Vam.
Zdravím Vierka, ďakujem pekne za spätnú väzbu. Potešilo ma, koľko mojich receptov vám doma chutí. Isto ešte niečo vianočné prihodím. Krásny adventný čas! Ela
Vyborny recept! Robime uz druhe vianoce:)
teším sa z toho Nadi :) krasne sviatky prajem!
Fantastický koláč!
Tieto Vianoce som robila prvýkrát a pre veľký úspech dvakrát. Prepísané do zápisnika, od teraz každý rok na Vianoce.
Ďakujem ❤️
Ďakujem pekne Denisa za vyskúšanie a mám radosť, že sa tak ujal :) Ela
Nikdy som o tomto závine pred tým nepočula, neochutnávala, v okolí to u nás nikdo nepiekol. Zarazilo ma, že v recepte je doba pečenia 40minút a ja som to za 20min mala hotové. Dala som ho vychladnúť na balkón do zimy, tak som sa zľakla, keď som zistila, že čokoláda není rozpustená, ale tvrdá. Ale pri izbovej teplote koláč pekne zmäkol a chutí výborne. Aj rodina si na ňom pochutnávala. Určite ho budem piecť pravidelne
Ahoj Zuzi! Ďakujem ti pekne za skúsenosť, teším sa, že vám doma koláčik chutil. Pozdravujem celú rodinu a prajem všetko dobré! :) Ela
Toto je jedna neskutočná mňamka. S orechovými očkami ju zaraďujem do každoročného pečenia. Musím doladiť vzhľad, ale chuť neskutočná. Ďakujem za ďalší skvelý recept ❤️
ahoj Vierka, dakujem za vyskúšanie! Mám vždy radosť, keď recepty chutia :) Krásne sviatky!
Nepoznám lepší vianočný koláč ako tento závin. Stal sa neoddeliteľnou súčasťou našich sviatkov. Fakt sú výborné.
ďakujem pekne, teším sa, že má také čestné miesto :)