Ani neviem, kedy sa u nás udomácnil tento recept. Vlastne som ho dlho ani nepovažovala za recept, ale potom mi napadlo, že možno sa vám môj návod na rýchlu domácu omáčku zíde. Milujem paradajky. Najmä v lete, čerstvé, šťavnaté, slnkom prevoňané a najlepšie tie domáce. Čo však počas zvyšku roka, keď tie originál letné paradajky skrátka nie sú. Mojou záchranou sú paradajky v konzerve. Kupujem ich stále do zásoby, idú na omáčku, do polievky, na dochutenie mäsa, skrátka v kuchyni sa nestratia. A tak vlastne vznikla moja paradajková omáčka na cestoviny. Nie je zložitá na prípravu ani na suroviny. A na to, ako často ju doma varím, nám stále chutí. Je to aj vďaka obmenám, s ktorými je omáčka stále iná. Jej príprava trvá do 20 minút (aj s otvorením konzervy :D ), takže predstava, že za necelú polhodinu máte na stole večeru pre celú rodinu, je viac než lákavá. Pripravujete si doma takéto rýchle omáčky k cestovinám?
Kedysi som skúšala domáce paradajky aj zavárať. Príde mi to však príliš prácne, lebo dnes sa paradajky v konzerve dajú kúpiť v dobrej kvalite. Počas leta tak domáce paradajky radšej použijem do kečupu alebo do skvelej sladkej chilli omáčky.
Paradajková omáčka na cestoviny
/ pre 4 osoby/:
- 2 konzervy paradajok – lúpané krájané
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 ČL bazalky
- 1/2 ČL oregana
- 2 ČL cukru
- soľ
+ 400 g obľúbených cestovín
Na panvici rozohrejeme olivový olej. Cesnak očistíme, prekrojíme a na minútu opečieme v oleji. Cesnak vyberieme. Pridáme drvené paradajky, bylinky a cukor. Na strednom ohni chvíľu povaríme, kým sa odparí trochu vody. Podľa toho, akú hustú chceme omáčku, varíme 10-15 minút, závisí to aj od vodnatosti paradajok. Dosolíme podľa chuti. Počas toho, ako sa varí omáčka, uvaríme si 400 g cestovín podľa návodu. Uvarené cestoviny premiešame s omáčkou a podávame posypané parmezánom.
Tip: omáčku si môžete pripraviť aj vopred, prípadne urobiť vo väčšom množstve a časť odložiť na ďalší deň. Cestoviny dávam variť tak, aby som ich uvarené vsypala hneď do hotovej omáčky. Tu platí, že omáčka čaká cestoviny :)
Omáčka s jednou (tajnou) ingredienciou:
- s cuketou – 1 cuketu nakrájame a najprv opečieme na panvici s trochou oleja. Cuketu dáme bokom a ďalej uvaríme omáčku podľa receptu. Do hotovej omáčky pridáme opečenú cuketu.
- s červenou šošovicou – pridáme ju spolu s paradajkami, za 10-15 minút sa uvarí domäkka
- so slaninou – plátky slaniny opečieme na suchej pandici, dáme bokom a pridáme do hotovej omáčky
- s olivami – zelené alebo čierne olivy bez kôstky nakrájame a pridáme do horúcej uvarenej omáčky
- s mozzarellou – mozarellu nakrájame na kúsky a pridáme do teplých cestovín zmiešaných s omáčkou
- s chilli – čerstvé chilli papričky nakrájame/sušené chilli vsypeme do oleja a minútku opečieme, potom pridáme paradajky.
A ešte mi nedá nepridať jednu obmenu, ktorá vlastne môže byť ďalší recept :) Môžeme ho nazvať aj zeleninová či vegánska bolonská omáčka, lebo základ majú rovnaký s mäsovou verziou.
Zeleninová omáčka Bolognese
- 1 veľká cibuľa
- 2 stredné mrkvy
- 2 stonky stonkového zeleru
- 2 hrste červenej šošovice
- 2 konzervy drvených paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 ČL bazalky
- 1/2 ČL oregana
- soľ
- trochu zeleninového vývaru alebo vody
Na panvici zohrejeme olivový olej a opečieme nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme cesnak, nadrobno nakrájanú mrkvu a stonkový zeler, opečieme 3 minúty, dochutíme korením. Vlejeme paradajky z konzervy a varíme 10 minút. Zelenina zatiaľ zmäkne. Pridáme červenú šošovicu, ak vpije veľa tekutiny, podlejeme trochou vody alebo zeleninového vývaru. Dosolíme podľa chuti. Zmiešame s uvarenými cestovinami a podávame.
Viac cestovinových inšpirácií hľadajte v sekcii Cestoviny a vyskúšajte aj moju klasickú mäsovú omáčku Bolognese.
Ak si uvaríte paradajkovú omáčku na cestoviny podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Vynikajúca omáčka. Všetko okrem šošovice som rozmixovala ponorným mixérom. Vyzerá naozaj ako boloňská a chutí perfektne.
ďakujem pekne :)
Dobry den, prosim, co je to drvena paradajka? Poznam konzervy lupanych, aj krajanych paradajok. Dakujem za objasnenie
Dobrý deň Erika, myslím klasické paradajky v konzerve lúpané krájané. Opravím v rcp nech je to zrozumiteľné, niekedy ich volám drvené :) Ela
Dakujem este raz! :)