Pečiete si niečo domáce na chrumkanie počas Silvestra? Mám pre vás jednoduchý recept na syrové krekry. Sú naozaj nenáročné na suroviny a príchuť si môžete vybrať podľa seba. Pokojne si hotové cesto rozdeľte na dve polovice a každú dochuťte inak. Mne sa páčili s červenou paprikou, ale skvelé môžu byť aj s cesnakom, či s nejakým vašim obľúbeným korením. Cesto je len z múky, syra a masla. Krekry odporúčam upiecť dozlata, ale pozor aby sa vám v rúre veľmi nevysušili, potom to už nie je ono. Upečené dozlata výborne chrumkajú a ostanú také aj niekoľko ďalších dní. Treba ich len uskladniť vo vzdúchotesnej dóze. Ja som ich mala odložené asi týždeň a stále boli chutné a chrumkavé. Z tejto dávky mi vyšlo množstvo na jeden plech.
Ako upiecť chutné krekry:
- zvoľte si chutný a kvalitný syr, hodí sa napr. eidam, cheddar, parmezán, či gouda…
- dochuťte si krekry podľa seba (cesnak, paprika, sušené bylinky…)
- pečte ich dozlata, pozor nie veľmi dohneda!
- skladujte vo vzduchotesnej nádobe, ostanú chrumkavé
Vyskúšajte aj tieto netradičné cícerové krekry!
Syrové krekry
- 250 g hladkej múky
- 200 g tvrdého syra (eidam, gouda, cheddar, parmezán…)
- 150 g zmäknutého masla
- 2 KL soli
- 1 KL červenej papriky alebo sušeného tymiánu alebo rasce, či cesnaku,… -podľa chuti
Maslo vyberieme v predstihu, aby stihlo zmäknúť. (Ak sme zabudli, stačí ho nastrúhať na hrubom strúhadle, rýchlejšie povolí.)
Tvrdý syr nastrúhame najemno. Všetky suroviny zmiešame a uhnetieme mäkké poddajné cesto.
Odložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
Vyberieme cesto a na pomúčenej doske rozvaľkáme na 3-5 mm.
Vykrajujeme ľubovoľné tvary a rozložíme na plech.
Pečieme dozlata vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. C 15-20 minút.
Necháme celkom vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Ak vyskúšate syrové krekry podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela