V lete je to s koláčmi ľahké a zároveň ťažké. Že prečo ten dvojaký meter? Je to takto. Leto so svojou bohatou úrodou ovocia si priam pýta zakaždým vykúzliť zo sladkých plodov niečo dobré. Pavlovky, bublaniny, ovocné galetky, či kysnuté koláče s posýpkou sa v lete neomrzia vďaka stále dozrievajúcemu čerstvému ovociu. Aj taká jahodová roláda poteší! No občas, najmä v tých najväčších horúčavach, je pobyt v kuchyni s vyhriatou rúrou hotové utrpenie. Ak sa k tomu pridá domáca džemiáda, mám chuť to ovocie hodiť radšej do mrazáku, višne pokojne aj s kôstkami. Jasné, aj ja mrazím, no chcem aj džem, aj koláče, aj zjesť, aj všetko a hneď! Verím, že nie som jediná :)
Každopádne, jahodová roláda. Ako sa vám tu už snažím naznačiť, je skvelá z každého letného ovocia. Takže ak nemáte jahody, použite to, čo práve dozrieva. A ak máte pocit, že roláda je typ dezertu, ktorý je nad vaše sily, dajte šancu môjmu receptu. Verte mi, že ak dodržíte postup, bude už pre vás domáca roláda malina. Ehm, jahoda.
Hľadáte viac kulinárskych letných inšpirácií? Pozrite si moju sekciu Letných receptov!
Jahodová roláda
Na cesto:
- päť vajec
- 5 lyžíc krupicového cukru
- 5 lyžíc polohrubej múky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 120 ml smotany na šľahanie
- cukor podľa chuti (stačí 1 PL)
- 350 g jahôd
- práškový cukor na posypanie
Rúru si vyhrejeme na 170 st. C.
Oddelíme žĺtka od bielok. Bielka vyšľaháme takmer dotuha. Po lyžici pridávame krupicový cukor a zašľaháme, kým sa celkom rozpustí.
Na nízkych otáčkach vmiešame po jednom žĺtka. Nakoniec vareškou primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.
Plech s rozmermi 30×40 cm vystelieme papierom na pečenie. Papier na pečenie ešte zľahka potrieme olejom. Vylejeme cesto a rovnomerne uhladíme.
Pečieme na 170 st.C asi 17-20 minút dozlata, kým sa oddeľujú okraje.
Upečenú piškótu necháme 5 minút postáť. Vyberieme z plechu a papier na pečenie ľahko odstránime.
Kuchynskú utierku dobre navlhčíme, vyžmýkame a zrolujeme do nej piškótové cesto. Cesto necháme celkom vychladnúť.
Medzitým si vyšľaháme mascarpone so šľahačkou a cukrom dotuha.
Jahody umyjeme, osušíme a odkrojíme zelenú stopku aj špičku z druhej strany. Vychladenú piškótu rozrolujeme, natrieme krémom a pozdĺž naukladáme jahody. Zrolujeme po dĺžke a necháme 1 hodinu odstáť v chlade.
Tip: Namiesto jahôd môžete použiť iné sezónne ovocie, napr. maliny, černice, či čučoriedky.
Ak vyskúšate jahodovú roládu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela