Fašírky, to je vám taká klasika v slovenskej kuchyni. Smažené, pečené, zeleninové, malé aj veľké, kto by si nedal?! Jeden čas som fičala na týchto indických, ktoré mi chutili ešte viac ako obyčajné. Teraz sú u nás doma viac v kurze klasické a hoci ich nerobím každú nedeľu, raz za čas nám dobre padnú. Niekedy ich pečiem v rúre, naposledy som ich vyprážala. Dobré sú tak či tak a dole v recepte nájdete postup na oba spôsoby. Na fašírky používam bravčové a hovädzie mäso pol na pol, ale aj čisté bravčové môže byť. Ak ich chcete trochu odľahčiť, časť mäsa môžete nahradiť sójovou drťou alebo nastrúhanou zeleninou.
Pre ďalšiu inšpiráciu čo s mletým mäsom, pripomínam recept na moju rokmi overenú boloňskú omáčku.
Fašírky:
/cca 16 ks/
- 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo pol na pol s hovädzím)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 vajcia
- 6-8 lyžíc strúhanky + trochu na obalenie
- 1 ČL horčice
- 1 ČL kečupu
- 1/2 ČL majoránu
- soľ, čierne korenie
- na vyprážanie: bravčová masť alebo repkový olej
Na odľahčenie môžete časť mäsa môžete nahradiť sójovou drťou (treba ju vopred namočiť a vyžmýkať) alebo môžete pridať trochu nastrúhanej zeleniny (napr. mrkvu)
Postup:
Všetky suroviny dáme do hlbšej misy. Rukami premiešame, aby sa všetko spojilo. Tvarujeme okrúhle placky, ktoré trochu sploštíme v dlani (pri pečení sa scvrknú a podvihnú do výšky). Napokon ich ešte obalíme strúhanke.
Vyprážané fašírky:
Rozohrejeme si panvicu s hrubším dnom a roztopíme na nej bravčovú masť. Môžeme použiť tiež repkový olej alebo pol na pol masť a olej. Fašírky opečieme z oboch strán na prudšom ohni dozlatohneda. Uložíme do misky na servítku, aby vpila prebytočný olej.
Fašírky pečené v rúre:
Fašírky obalené v strúhanke zľahka potrieme trochou oleja (alebo postriekame olejom v spreji). Pečieme pri 180 st.C asi 30 minút. V polovici pečenia ich môžeme obrátiť.
Podávame so zemiakmi, so šalátom, alebo s týmto skvelým zemiakovým šalátom :)
Dobrú chuť!
Ak vyskúšate fašírky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela