logo

Pizza na plechu

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pizza na plechu z droždia alebo kvásku vznikla tak nejako neplánovane. Doteraz som piekla najmä tenkú okrúhlu pizzu. Veď to nie je nič ťažké! Vravela som každému. To je taký relax! S cestom sa dobre pracuje, to ani netreba vaľkať… len prstami porozťahuješ. To je lepšie ako pizza z pizzérie. Potom sa u nás doma postupne objavili tri deti a ja som musela zmeniť rétoriku :D

Tak som celé cesto vyklopila na plech a urobila jeden pizza koláč, ktorý sa ujal. A takto vznikla pizza na plechu.

Robím ju teraz často a rada, niekedy len s droždím, niekedy s kváskom. Recept teda nájdete v oboch verziách. Skvelo sa tu dajú využiť prebytky kvásku a ak máte kvások slabší, pridáte aj trochu droždia, ktoré cesto určite potiahne. Práve preto, že sa do cesta použije len trocha droždia, cesto rastie pomaly a tak si môžete prípravu pizze rozdeliť. Ja to robím tak, že doobedu zamiesim a poobede/podvečer pečiem. Keď čakáme návštevu, cesto predtým roztiahnem na plech, nechám ešte hodinu podkysnúť a šupnem do rúry. Ako hostia prídu, akurát môžem krájať teplú pizzu. Alebo si ju robíme ako rýchlu večeru, deťom tiež veľmi chutí a to je najviac.

Nooo, ak ste dočítali moje pizzové litánie, nechajte mi dole koment, že ste to zvládli. Isto to bolo ťažšie, ako samotný recept :) tak už poďme na to!

Radi kváskujete? pozrite aj môj starší recept na klasickú kváskovú pizzu.

Pizza na plechu

Verzia s droždím:

  • 500 g hladkej múky
  • 330 ml vody (polovicu môžete nahradiť mliekom)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1,5 – 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 5-10g čerstvého droždia (čím viac dáte, tým rýchlejšie kysne) 

Verzia s kváskom:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g aktívneho kvásku lievito madre
  • 280 ml vody (polovicu môžeme nahradiť mliekom)
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • štipka čerstvého droždia (nemusí byť)

Paradajková omáčka:

  • 1/2 konzervy krájaných paradajok (v lete môžeme použiť čerstvé oblanšírované)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 ČL cukru
  • soľ 
  • bylinky (bazalka, oregano, tymián,…)
  • 1 PL olivového oleja

+olivový olej na vymastenie plechu

Na posypanie:

  • 200 g tvrdého syra
  • 200 g šunky

…alebo čo máte radi 🙂

TIP: Cesto môžete rozdeliť na 3 časti a roztiahnuť/rozvaľkať na klasickú tenkú okrúhlu pizzu.
Nespotrebujete všetko cesto? Nechajte ho v tvare bochníka a zmrazte na neskôr. Po rozmrazení stačí vytvarovať a piecť.

Ako na cesto: Všetky suroviny na cesto spolu vymiesime rukou alebo robotom. V robote stačí asi 5 minút. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote 6-8 hodín. Cesto sa pekne nafúkne a výrazne zväčší objem

Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku: všetky suroviny na ňu dáme do rajnice a na miernom ohni varíme 20-30 minút. Časť tekutiny sa odparí, omáčku rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.

Rúru si predhrejeme na 220 st.C horný a dolný ohrev. 

Veľký plech (môj má 36x45cm) vymastíme olivovým olejom.Vyklopíme naňho vykysnuté cesto a rukami roztiahneme na celý plech. Cesto rozťahujeme postupne, necháme ho postáť 2-3 minúty a pokračujeme, kým je poddajné a roztiahnuté na celom plechu. 

Na cesto natrieme paradajkovú omáčku, posypeme syr a uložíme šunku. Môžeme nechať ešte podkysnúť 30-60 minút. Pečieme v rozohriatej rúre na 220 st.C asi 20-25 minút dozlata, kým je zospodu dobre prepečená. 

Dobrú chuť! 🍕

Ak cesto rozdelíte na dve časti, dostanete takúto tenšiu verziu :)

Ak vyskúšate pizzu na plechu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.