logo

Makový cheesecake so slivkami a mrveničkou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Milujem mak, milujem slivky, milujem mrveničku. A aj tak mi nenapadlo urobiť tento cheesecake, až kým som ho nezbadala na titulke časopisu Dobré jedlo. So synom pozeráme, že toto musíme upiecť. No len ja som taká pekárka, že nepečiem podľa receptu, ale podľa seba. Samozrejme vy to radšej neskúšajte, pečte podľa receptu. Aspoň pri zákuskoch sa odporúča recept dodržať, tam sa vraj nemá púšťať uzda fantázii. Veď ani ja som nefantazírovala, len som svoj recept na klasický cheesecake prerobila na tento makový cheesecake so slivkami a mrveničkou. A že je to kombinácia! To je také mňam, že dovidenia. Tak vám tu hneď zdieľam môj recept a ďakujem Dobrému jedlu za inšpiráciu.

Inak, myslím, že spoločnosti maku a tvarohu by sa namiesto sliviek rovnako potešili aj višne. Alebo ktoré ovocie by ste tam šupli? Ja som použila mrazené slivky, ktoré som vopred nechala rozmraziť a stiecť od prebytočnej vody. A aj kompótové ovocie bude fungovať, len myslite na to, že už je sladené.

koláč so slivkami a mrveničkou

Makový cheesecake so slivkami a mrveničkou

Korpus:

  • 250 g maslových sušienok
  • 75 g masla
  • 1-2 PL kryštálového/trstinového cukru

Tvarohová náplň:

  • 500 g hladkého tvarohu vo vaničke
  • 500 g mascarpone alebo smotanovej nátierky
  • 200 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 150 g cukru
  • 150 g mletého maku

+ 700 g sliviek (mrazených 850 g a nechať rozmraziť)

Mrvenička:

  • 140 g polohrubej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 70 g masla

Postup:

Slivky umyjeme a rozpolíme. Ak máme mrazené, necháme rozmraziť, aby stiekla prebytočná voda.

Na korpus roztopíme maslo a necháme mierne vychladnúť. Podrvíme sušienky, pridáme cukor a roztopené maslo. Formu na koláč vystelieme papierom na pečenie, boky vytrieme maslom. Sušienkovú zmes utlačíme na dno formy a dáme predpiecť na 170°C asi 10 minút.

Medzitým si v mise vymiešame tvaroh, mascarpone (alebo smotanovú nátierku) a kyslú smotanu s cukrom. Po jednom vmiešame vajcia a nakoniec mletý mak. Vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť do rúry na 160°C. Po 20 minútach rozložíme navrch cheesecaku rozpolené slivky, posypeme mrveničku a dáme piecť ešte 40 minút.

Upečený cheesecake necháme celkom vychladnúť. Môžeme dať zachladiť do chladničky na pár hodín alebo do druhého dňa, vtedy sa chute lepšie prepoja, koláč stuhne a bude sa lepšie krájať.

Ak vyskúšate makový cheesecake so slivkami a mrveničkou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.