Na tento hruškový koláč s mrveničkou budem ešte dlho spomínať. Minimálne tak dlho, kým sa mi zahojí jazva po popálenine, ktorú som si zarobila pri jeho pečení. Pri vyberaní z rúry som totiž zabudla, že je vo forme s vyberateľným dnom a chytila ho zospodu. Obruč mi spadla na ruku a ja, namiesto záchrany ruky, som ešte ratovala koláč :) Nič mi to ale nebolo platné, horúci koláč sa rozpadol. Keď som predýchala, že žiadne fotenie koláča sa nekoná, nefotogenický zvyšok koláča vychladol a po ochutnaní som zistila, že je mňam. Tak som mu dala ešte druhú šancu, trochu vylepšila recept a s výsledkom som tááák spokojná, že koláč je už tu! Nuž, niekedy si foodblogger musí aj ruky popáliť, aby došiel na ten správny recept :)
Musím priznať, že v rebríčku obľúbeného ovocia dávam hrušky tak trochu bokom. Keď snívam o koláčoch, sú tam jahody, čučoriedky, či maliny… ešte aj slivky ma nadchnú viac, ako také hrušky. No príde koniec leta, ovocné kríky prázdne, slivky v lekvári a aha, aj hrušky sú mi dobré. A ešte ako! Preto vám, milé hrušky, týmto koláčom vzdávam hold. Voňavé, sladké, zrelé maslové hrušky v tomto koláči doslova spievajú a tak vám dobre radím, upečte si ho. Upečte si ho čím skôr a dajte mi vedieť, či aj vám chutil tak ako mne.
Máte veľa hrušiek? Vyskúšajte aj tento hruškový koláč so zázvorom a kardmónom.
Hruškový koláč s mrveničkou
- forma na pečenie s priemerom 23-24 cm
Cesto:
- 250 g polohrubej múky (50g možno nahradiť mletými mandľami alebo celozrnnou múkou)
- 50 g práškového cukru
- 60 g masla
- 60 g kyslej smotany
- 1 žĺtko
- 1 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Hrušková náplň:
- 1-1,3 kg hrušiek
- 2-3 PL cukru
- 1/2 KL škorice
- 2-3 PL citrónovej šťavy
- 2 PL kukuričného škrobu (Zlatý klas)
Tip: Ak máte radi nezvyčajné kombinácie, do hruškovej náplne pridajte mletý kardamón alebo amchur.
Posýpka:
- 110 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g masla
Postup:
Na cesto zmiešame všetky suroviny ručne alebo v robote. Krátko uhnetieme kompaktné cesto. Odložíme do chladničky.
Na hruškovú náplň ošúpeme hrušky a zbavíme ich jadrovníka. Nakrájame na plátky a premiešame s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Hrušky dáme do panvice a podusíme 10 minút. Kukuričný škrob zmiešame s 0,5 dcl vody a pridáme k hruškám. Dobre premiešame a ešte krátko povaríme, kým hrušková náplň zhustne. Prelejeme do misy a necháme chladnúť.
Na mrveničku zmiešame múku, maslo a cukor.
Rúru si rozohrejeme na 180°C.
Na koláč som použila 23 cm formu s vlnitým okrajom, ktorá má vyberateľné dno. Formu nebolo treba vymastiť maslom, no ak máte formu na koláč bez vyberateľného dna, môžete ju vyložiť papierom na pečenie, aby sa vám koláč lepšie vyberal.
Odstáte cesto rozvaľkáme na kruh trochu väčší ako priemer formy. Cestom vyložíme dno a boky formy. Rozložíme hruškovú náplň a posypeme mrveničkou.
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na horný a dolný ohrev 180 °C asi 45 min. Prvých 30 minút som piekla na 2 mriežke zdola (aby sa cesto zdola dobre prepieklo) a zvyšných 15 minút som dopiekla o mriežku vyššie.
Koláč necháme celkom vychladnúť, až tak môžeme podávať.
P.S.: Ak by ste mali poruke šľahačku či vanilkovú zmrzku, s týmto koláčom budú skvelí parťáci :)
Ak vyskúšate hruškový koláč s mrveničkou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela
Kolacik odskusany, je vyborny!! Urobila som len malu zmenu, hrusky som mierne skaramelizovala na masle a cukre a zvysok podla receptu :). Nabuduce budem piect o 5 minut kratsie, okraj kolaca uz bol viac upeceny, ale na chuti to neubralo. Dakujem velmi pekne za recept, urcite sa k nemu vratim aj v kombinacii s kardamonom :). Vsetko dobre, Maria
Ahoj Mária, ďakujem za podrobnú spätnú väzbu a teším sa veľmi, že chutilo! Super nápad skaramelizovať hrušky, mňam. Krásne jesenné dni prajem :) Ela