logo

Zemiaková polievka s červenou šošovicou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Opäť tu máme jeden z mojich rýchlych a jednoduchých receptov. Bude sa variť zemiaková polievka s červenou šošovicou. Poviem vám pravdu, niekedy už fakt neviem, čo mám doma variť. Robím vlastne asi tak desať jedál dookola, lebo akékoľvek vybočenie z obľúbených chutí sa minimálne u jedného z našich malých stravníkov stretne s nepochopením. A krútenie nosom, očami, alebo ušami je posledné, na čo mám pri spoločnom stole chuť. Áno, je super rozširovať deťom chuťové obzory a isto som vám to tu nadšene písala neraz, no pri troch deťoch sa naše tempo objavovania nových chutí značne spomalilo. Ale ja ich raz na to moje karí naučím všetkých!

Inak, keď už sme pri ázijskej kuchyni. Sranda je, že jedno, čo mi všetci traja chlapci zjedia s chuťou je thajská kokosová polievka. Je to pre mňa rovnako prekvapivé ako zábavné. Určite ju niekedy tiež vyskúšajte! Ale dnes mám pre vás iný polievkový recept Zemiaková polievka s červenou šošovicou vznikla pre nášho najmladšieho drobca, ktorý miluje zemiaky v polievke. Loví ich lyžicou aj rukou s blaženým výrazom na tvári. A tak somu mu začala variť túto rýchlu krémovú polievku. Nedávam do nej aromatické koreniny, ale vy si ju pokojne vylepšite bylinkami či cesnakom.

Ak si chcete k polievke pripraviť cesnakové krutóny, recept nájdete tu.

Zemiaková polievka s červenou šošovicou

Suroviny:

  • 750 g zemiakov
  • 100 g červenej šošovice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • čierne korenie
  • rasca celá
  • bobkový list
  • soľ
  • 50-100 ml smotany na šľahanie

Zemiaky ošúpeme, nakrájame a dáme variť do vody tak, aby boli zaliate tesne po vrch. Do vody pridáme bobkový list, celú rascu a čierne korenie. Keď zemiaky začnú vrieť, pridáme červenú šošovicu, zeleninový vývar a varíme asi 20 minút. Šošovica sa rozvarí a zemiaky zmäknú. Dochutíme soľou, vyberieme bobkový list a zopár zemiakov. Tyčovým mixérom polievku rozmixujeme. Podľa chuti môžeme pridať trochu smotany. Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte trochu vody alebo vývaru, necháme prevrieť a môžeme podávať. Najlepšie chutí s cesnakovými krutónmi.

Ak vyskúšate zemiakovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.