Jedno z prvých indických jedál, ktoré som ochutnala, bola práve Tikka Masala. Nie síce zeleninová, ale s kuracím mäsom. Kombinácia korenistej omáčky s paradajkami a smotanou je tak lahodná, že si ma hneď získala. A tak doma „varím Indiu“ už roky. Najčastejšie práve túto našu najobľúbenejšiu klasiku. No minule si hovorím, že keďže je táto omáčka tak skvelá, vystačí si aj bez mäsa. Preto som ju uvarila s tým, že mäso nahradím zeleninou, nejakou strukovinou a pridala som aj tofu. Vegetariánska Tikka Masala je rovnako chutná a ak vymeníte smotanu za rastlinnú alternatívu, máte ľahko aj vegánsku verziu.
Práve v jeseni viete v tejto omáčke využiť plody záhrady, lebo sa do nej super hodí tekvica, mrkva, či cuketa. Aj patizón tam dajte, ak máte. Skrátka čo záhrada dala. Do omáčky pridávam väčšinou paradajky z konzervy, no tie sa tiež dajú zameniť za čerstvé. Dnes už aj v bežných supermarketoch dostať kúpiť základné exotické koreniny, ako koriander, kardamón, či kurkuma. Ak nezoženiete všetko, nerobte si z toho ťažkú hlavu, pokojne použite aj bežnú zmes kari korenia.
Čo vy a indická kuchyňa? Určite mi dajte vedieť do komentára, či radi skúšate exotické chute. A verím, že vám táto zeleninová tikka masala zachutí.
Vegetariánska Tikka Masala
Suroviny:
- asi 500-600 g zeleniny podľa chuti (mrkva, tekvica, batát, cuketa,…)
- 1/2 plechovky vareného cíceru
- 1 balenie tofu
Na omáčku tikka masala:
- 1-2 PL oleja
- 2 väčšie cibule nakrájané na tenké plátky
- 1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 ks kardamónu
- 2 ČL korenia garam masala
- 2 ČL mletého koriandra
- kúsok celej škorice
- chilli mleté alebo 1-2 ks nasekané čerstvé
- 250 ml smotany na šľahanie (pre vegánsku verziu použite rastlinnú náhradu)
- 3-4 PL paradajkového pyré
- 1/2 ČL cukru
- 1/2 ČL soli
Najprv si ošúpeme a nakrájame zeleninu. Cibuľu na tenké plátky, zázvor nastrúhame, cesnak pretlačíme. Ostatnú zeleninu nakrájame na kocky, mrkvu na širšie kolieska.
Na oleji opečieme cibuľu mierne dohneda. Pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a minútku opečieme. Pridáme všetko korenie a znova opečieme minútku. Potom dáme aj paradajkové pyré, soľ, cukor, trochu vody a smotanu na šľahanie. Uvedieme do varu a varíme 10-15 minút.
Omáčku môžeme rozmixovať dohladka.
Teraz k omáčke pridáme nakrájanú zeleninu a uvarený cícer. (Zeleninu, ktorá sa uvarí rýchlejšie, ako napr. cuketa, môžete pridať trochu neskôr.) Varíme, kým je zelenina mäkká. Ak je omáčka príliš hustá, podlejeme trochou vody alebo zeleninovým vývarom.
Na osobitnej panvici opečieme na kocky nakrájané tofu. Pridáme do omáčky a môžeme podávať.
Tip: Zeleninu, ktorú pridávate do omáčky, môžete pre výraznejšiu chuť vopred orestovať na panvici alebo upiecť v rúre.
Ak vyskúšate vegetariánsku verziu Tikka Masala podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela