logo

Jablkové osie hniezda

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Jablkových receptov nie je nikdy dosť. A v duchu tohto hesla vznikol recept na jablkové osie hniezda. Ak máte radi kysnuté cesto, no nemáte radi, že na druhý deň už nie je ako páperko, možno vás poteším. Vďaka jablkám v ceste sú totiž osie hniezda jemnejšie a mäkké aj na druhý deň. A kombinácia jabĺk so škoricou je predsa taká jesenná klasika. Ale ak by ste to ešte chceli vylepšiť, navrch môžete pridať slaný karamel.

Okrem týchto jablkových nájdete na blogu aj jesenné osie hniezda. Mrknite na tú farbu! Práve preto rada pečiem kysnuté cesto, lebo sa z neho dá veľa povymýšľať. Ale často sa stretávam aj s názorom, že máte z kysnutého cesta obavy. Preto vás chcem povzbudiť, že kysnuté koláče chcú veľa lásky, dostatok času a trpezlivosti pri miesení a kysnutí. Ale nie sú to žiadne fajnovky. Tak im dajte šancu aj u vás doma :)

Jablkové osie hniezda

Kysnuté cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 2 PL cukru
  • 20 g čerstvého droždia alebo 1 balík sušeného
  • 230 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • štipka soli

Jablková náplň:

  • 1 kg jabĺk (neošúpaných)
  • 50 g masla
  • 2-3 PL cukru
  • 1-2 ČL škorice
  • 2 PL Zlatého klasu (alebo vanilkový puding)

Ako na to:

Kysnuté cesto: Z čerstvého droždia, mlieka a cukru zarobíme kvások, necháme 10 minút nabublať. Všetky suroviny na cesto vymiesime ručne alebo v robote na kompaktné cesto. Necháme vykysnúť 45-60 minút na teplom mieste. 
Kým kysne cesto, pripravíme si jablkovú náplň. 

Jablková náplň: Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky.
V hrnci roztopíme maslo, pridáme cukor a jablká. Podusíme 5-10 minút. 
K jablkám pridáme v troške vody (max 1 dcl) rozmiešané 2 lyžice zlatého klasu. Krátko povaríme, kym jablková náplň zhustne. 
Preložíme do misy a necháme vychladiť.

Dokončenie: Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik. Vychladnutú jablkovú plnku natrieme na cesto, zrolujeme a nakrájame na cca 20 kusov.
Osie hniezda ukladáme na olejom vymastený plech (30×40 cm) a každé potrieme aj po stranách, aby sa po upečení dali oddeliť. 

Necháme 10-15 minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 st.C 25-30 minút. 

Dobrú chuť!

TIP: Kysnuté koláče môžete aj zamraziť. Odporúčam uložiť do uzatvárateľnej nádoby či sáčku po vychladnutí ešte čerstvé. Vtedy sú po rozmrazení stále chutné.

Ak vyskúšate jablkové osie hniezda podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.