Aj keď si túto obľúbenú chuťovku môžete objednať snáď v každom pube, niet nad poctivý domáci nakladaný hermelín. Pri použití dobrého syra, ktorý je správne dochutený a zaliatý kvalitným olivovým olejom, asi málokto zaváha. Naložený v šikovnej fľaši je zároveň aj skvelým jedlým darčekom. Ako na to, aby bol naozaj dokonale lahodný?
Nakladaný hermelín do fľaše
- hermelín 4-5 ks
- cibuľa, 2-3 ks
- cesnak, 1 strúčik
- chilli papričky
- soľ
- čierne korenie čerstvo mleté
- čierne korenie – celé
- červená paprika mletá
- bobkový list
- olivový olej, cca 2 dcl
/množstvo si prispôsobte podľa potreby/
Postup:
- Pripravíme si fľašu so širokým hrdlom, aby sa nám dobre vkladal syr.
- Syr prekrojíme pozdĺžne na polovice. Vnútorné plochy syra potrieme pretlačeným cesnakom, posypeme mletým čiernym korením, červenou paprikou a soľou.
- Jednotlivé polovice syra znova spojíme.
- Cibuľu nakrájame na tenké krúžky a časť poukladáme na dno fľaše, tak aby bolo celé pokryté a syr sa nedotýkal dna fľaše.
- Ak máme fľašu so širokým hrdlom a syr sa zmestí, vkladáme ho v celku na cibuľu, ak treba, rozdelíme priečne na polovice a ukladáme po častiach.
- Opakujeme vrstvenie, striedame cibuľu, priložíme chilli papričky, čierne korenie (celé), bobkový list, celé strúčiky cesnaku a na to znova vrstva syra.
- Celý obsah fľaše po uložení všetkých vrstiev zalejeme olivovým olejom, pričom poklopávame fľašou o stôl, aby unikli prebytočné bublinky vzduchu.
- Na záver si môžeme pomôcť tenkým nožom, ktorý vsunieme medzi syry a stenu fľaše, čím bublinky vzduchu samé “vyletia”.
- Fľašu zatvoríme a necháme pri izbovej teplote cca 2-3 dni, potom uložíme do chladničky a necháme postať ešte aspoň 2 dni, ideálne konzumovať najskôr 6-7 dní od prípravy.
Ak vyskúšate nakladaný hermelín podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Dostal som strašnú chuť na nakladaný hermelín a tento recept sa mi oozdával, tak som ho aj vyskúšal. Jednoduché a nie sú tam žiadne zbytočné ingrediencie. Pripravil som si trochu malú fľašu, tak som tam zabudol pridať celé korenie a bobkový list, ale aj tak to chutilo báječne. A ešte jednu zmenu som urobil, keďže je pre mňa olivový olej veľmi aromatický keď je vo veľkom množstve, použil som repkový a len za lyžicu dve olivového oleja.
Ahoj Roman, ďakujem ti za vyskúšanie aj tvoje postrehy. Vyskúšam tiež niekedy s repkovým olejom. Teším sa, že ti chutilo! Ela
Prosím Vás, koľko vydrží takto naložený Hermelín v chladničke? Je potrebné dbať na dobu expirácie? Ďakujem :)
Zdravím Katarína, vždy keď som ho naložila, tak sme ho zjedli za pár dní. Neviem ako dlho vydrží, ale nejaké dlhé týždne by som neriskovala :)
plati, ze cim dlhsie tym lepsie, ja to necham v chladnicke 3 – 6 mesiacov a potom je to neskutocny zazitok zjest