Život je hneď krajší, keď máte misu plnú tiramisu. Ľahké savoiardi nasiaknuté espressom, s krémovým mascarpone a bohato poprášené kakaom, to je dokonale návyková kombinácia. Recept na jeden z najobľúbenejších a najznámejších talianských dezertov má veľa variácií. No a ja som ho pripravila som podľa pôvodného talianského receptu, ktorý mám od kamarátky. Narozdiel od pečenia, tu je príprava naozaj rýchla a jednoduchá. Takže najbližšie nepečte, ale pripravte si lahodné tiramisu. Ako pri väčšine talianskych receptov, aj tu platí, že nepotrebujete množstvo zložitých ingrediencií. Stači pár kvalitných produktov, aby sme vyskladali skvelý dezert.
Skúšala som už viacero receptov na tiramisu a musím povedať, že tento sa vydaril najviac. S kamoškou sme ho spolu pripravili práve počas našej dovolenky v Toskánsku. Jeho prípravu sme si užili a ešte som ho stihla aj nafotiť na blog. Doteraz mám v pamäti pohodu, ktorú sme mali pri príprave a ako sme si ho potom spolu aj vychutnali.
Tiramisu:
- 500 g mascarpone
- 3 domáce vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 400 g dlhých piškót (250 g stačí pre krémovejšiu verziu)
- 250-300 ml silnej čiernej kávy (dvojité espresso doliate vodou)
- kakao
- štipka soli
- misa s rozmermi cca 25×35 cm
Ak chcete pridať aj trochu alkoholu, hodí sa amaretto alebo marsala.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny (kto sa bojí surových vajec, môže nad parou).
Žĺtkovú penu zmiešame s mascarpone.
Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha (znova môžeme nad parou). Všetko jemne premiešame.
Piškóty zľahka namočíme z oboch strán do studenej kávy a vyložíme misu.
Zalejeme polovicou krému a postup opakujeme s druhou vrstvou.
Necháme zachladiť v chladničke niekoľko hodín, posypeme kvalitným kakaom a podávame.
Ak vyskúšate tiramisu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Navštívili sme veľa ďalších pekných miest. Prírodné termálne kúpele Cascate del mulino, kde vodopády tečúce do travertínovej skaly v priebehu storočí vytesali nádhernú scenériu malých bazénov. Všetko obklopené pokojnou prírodou a v čase keď sme tam boli, aj stovkami divých makov. Alebo mesto Pitigliano, postavené na skalách tak, že vyzerá akoby do nich bolo vysekané. Po ceste sme hladní zastavili v jednoduchej trattorii a Taliani opäť neostali nič dlžní svojej povesti. Gnocchi s pancettou a špargľou, ravioli preliate bolognskou omáčkou, to boli chute! Večer sme to ešte zaklincovali domácim tiramisu. […]