Čučoriedky sú pre svoj obsah vitamínov a minerálov vyhľadávaným ovocím, pričom ani mrazením ich neoberieme o antioxidačné vlastnosti. Zopár fliaš zvyknem zavárať ako kompót, ale najčastejšie ich zamrazím a mám takto vždy poruke na ranné smoothie či nedeľný koláč. Ale môže z nich byť aj takáto omáčka k divine. Čučoriedky sú náročnejšie na pestovanie pre svoje nároky na pôdu, ktorá by mala byť piesočnatá alebo piesočnato-hlinitá, s kyslou reakciou. Príprava správnych podmienok vie v začiatkoch odradiť nejedného pestovateľa. Vďaka trpezlivosti môjho otca si ich však už niekoľko rokov vychutnávame vo veľkom :-)
Pripravovala som jednoduché pečené stehno zo srnca s opekanými zemiakmi a žiadala sa mi omáčka k divine, ktorá podčiarkne chuť mäsa. Ak podávate divinu s červeným vínom, môžete v recepte odporučené brandy nahradiť práve trochou suchého červeného vína.
Omáčka k divine:
- 100 g masla
- 1 cibuľa, stredne veľká
- 1 ČL trstinového cukru
- 1/2 štamprlíka brandy
- 1 čučoriedkový kompót
- 2 PL pikantného džemu (napr. ríbezľový)
- výpek z diviny
- soľ
Postup
- V rajnici rozpustíme maslo, na ktorom speníme nadrobno pokrájanú cibuľu.
- K popraženej cibuľke pridáme trstinový cukor, štipku soli.
- Pridáme pár kvapiek brandy, premiešame a necháme prevrieť.
- Zavárané čučoriedky zlejeme a bez šťavy pridáme ku skaramelizovanej cibuli.
- Podlejeme výpekom z diviny a na miernom ohni necháme odpariť nadbytočnú tekutinu.
- Nakoniec pridáme dve lyžice ostrého džemu a premiešame.
Aké sú vaše naobľúbenejšie prílohy a omáčky k divine?
Hľadáte recept na dobré pečené mäso? Pripravte si pomaly pečenú divinu s mrkvovými haluškami.
Ak vyskúšate čučoriedkovú omáčku k divine, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Čučoriedková omáčka k divine […]
Omáčka je špičková! Úžasná chuť! Vďaka za recept!
ďakujem za vyskúšanie a milú spätnú väzbu! :)