Zeler je vďačnou zeleninou, dá sa použiť na mnoho spôsobov. Bez neho si neviem predstaviť nedeľný vývar, stonkový zeler používam do omáčok alebo na chrumkanie k dipom a fičíme tiež na zelerových hranolkách. Keď si raz za čas doma pripravíme dobrý steak, načo „zabiť“ svoje trávenie vyprážanými zemiakovými hranolkami. Zelerové hranolky sa super hodia aj k pečeným mäsám, majú zaujímavú chuť a oproti klasickým prílohám sú príjemnou zmenou.
Pre 2 osoby:
- 1 stredne veľký zeler
- bobkový list
- celé čierne korenie
- 1-2 PL olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- štipľavá mletá paprika
- 1/2 ČL kurkumy
Ako na to:
Zeler očistíme, nakrájame na hranolky a dáme variť s bobkovým listom, celým čiernym korením a trochou soli. Keď začne voda vrieť, povaríme asi 5 minút a vodu zlejeme. Uvarený zeler dáme na pekáč, posypeme soľou, mletou paprikou, mletým čiernym korením a kurkumou. Zalejeme olivovým olejom a dobre premiešame. Pečieme v rúre na 200°C 10-15 minút, raz počas pečenia hranolky otočíme.
Ak vyskúšate zelerové hranolky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Ak varíte napríklad aj zeleninu ako prílohu, tak je tiež škoda vyliať z nej vývar. Radšej si uvarte túto jednoduchú polievku […]
[…] – okrem batátových hranoliek môžete tiež vyskúšať tieto zelerové hranolky […]
Ahoj Eli, skúšala si niekedy urobiť aj kaleráb na takýto spôsob, šlo by to?
Ešte nie, ale môže byť rovnako dobrý. Ak vyskúšaš, určite daj vedieť!
[…] stačí použiť dostatok zeleniny a byliniek. Už som to tu spomínala, že vždy keď varím nejakú zeleninu ako prílohu, vývar z nej si odložím do mrazáku a mám základ na polievku. Ak však zeleninový vývar […]