Každý rok sa po dlhej zime neviem dočkať jari a všetkých jej krásnych chutí a vôní. Čerstvé vňate, prvá zelenina, všetko ožíva a zelenie, dokonca aj vzduch vonia inak. Vtedy mám chuť na niečo svieže a ľahké, ideálne pripravené do tridsať minút aj s krájaním cibule (lebo cibuľa je predsa základ) a táto špargľová polievka spĺňa všetky kritériá správneho jarného jedla :)
Je to rýchlovka sviežej farby, lahodnej chuti, hustá a krémová aj bez smotany.
Špargľová polievka pre 4 osoby:
Ingrediencie
- 50 g masla
- 2 jarné cibuľky
- trochu póru
- 250 g zelenej špargle
- 2 zemiaky
- 1 menší petržlen
- mleté biele korenie
- soľ
- 1 l vývaru
Postup
Cibuľku a pór nakrájame najemno a orestujeme na masle. Pridáme nakrájanú špargľu a petržlen, krátko opečieme s cibuľkou, okoreníme. Zalejeme vývarom, pridáme nakrájané zemiaky, privedieme do varu a asi 20 minút varíme, kým nám zmäkne zelenina. Dochutíme soľou a korením, kvapkou citróna a ponorným mixérom rozmixujeme.
Podávame s krutónmi a ak máte radi štipľavé, môžete dozdobiť chilli vločkami.
[…] P.S.: Zo špargle si v sezóne môžete pripraviť aj túto sviežu špargľovú polievku. […]