logo

Nakladaný hermelín

nakladaný hermelín s chilli papričkou a cibuľou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď si túto obľúbenú chuťovku môžete objednať snáď v každom pube, niet nad poctivý domáci nakladaný hermelín. Pri použití dobrého syra, ktorý je správne dochutený a zaliatý kvalitným olivovým olejom, asi málokto zaváha. Naložený v šikovnej fľaši je zároveň aj skvelým jedlým darčekom. Ako na to, aby bol naozaj dokonale lahodný?

Nakladaný hermelín do fľaše

  • hermelín 4-5 ks
  • cibuľa, 2-3 ks
  • cesnak, 1 strúčik
  • chilli papričky
  • soľ
  • čierne korenie čerstvo mleté
  • čierne korenie – celé
  • červená paprika mletá
  • bobkový list
  • olivový olej, cca 2 dcl

/množstvo si prispôsobte podľa potreby/

Postup:

  1. Pripravíme si fľašu so širokým hrdlom, aby sa nám dobre vkladal syr.
  2. Syr prekrojíme pozdĺžne na polovice. Vnútorné plochy syra potrieme pretlačeným cesnakom,  posypeme mletým čiernym korením, červenou paprikou a soľou.
  3. Jednotlivé polovice syra znova spojíme.
  4. Cibuľu nakrájame na tenké krúžky a časť poukladáme na dno fľaše, tak aby bolo celé pokryté a syr sa nedotýkal dna fľaše.
  5. Ak máme fľašu so širokým hrdlom a syr sa zmestí, vkladáme ho v celku na cibuľu, ak treba, rozdelíme priečne na polovice a ukladáme po častiach.
  6. Opakujeme vrstvenie, striedame cibuľu, priložíme chilli papričky, čierne korenie (celé), bobkový list, celé strúčiky cesnaku a na to znova vrstva syra.
  7. Celý obsah fľaše po uložení všetkých vrstiev zalejeme olivovým olejom, pričom poklopávame fľašou o stôl, aby unikli prebytočné bublinky vzduchu.
  8. Na záver si môžeme pomôcť tenkým nožom, ktorý vsunieme medzi syry a stenu fľaše, čím bublinky vzduchu samé “vyletia”.
  9. Fľašu zatvoríme a necháme pri izbovej teplote cca 2-3 dni, potom uložíme do chladničky a necháme postať ešte aspoň 2 dni, ideálne konzumovať najskôr 6-7 dní od prípravy.

Ak vyskúšate nakladaný hermelín podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

5 thoughts on “Nakladaný hermelín”

  1. Dostal som strašnú chuť na nakladaný hermelín a tento recept sa mi oozdával, tak som ho aj vyskúšal. Jednoduché a nie sú tam žiadne zbytočné ingrediencie. Pripravil som si trochu malú fľašu, tak som tam zabudol pridať celé korenie a bobkový list, ale aj tak to chutilo báječne. A ešte jednu zmenu som urobil, keďže je pre mňa olivový olej veľmi aromatický keď je vo veľkom množstve, použil som repkový a len za lyžicu dve olivového oleja.

    • Ahoj Roman, ďakujem ti za vyskúšanie aj tvoje postrehy. Vyskúšam tiež niekedy s repkovým olejom. Teším sa, že ti chutilo! Ela

  2. Prosím Vás, koľko vydrží takto naložený Hermelín v chladničke? Je potrebné dbať na dobu expirácie? Ďakujem :)

    • Zdravím Katarína, vždy keď som ho naložila, tak sme ho zjedli za pár dní. Neviem ako dlho vydrží, ale nejaké dlhé týždne by som neriskovala :)

    • plati, ze cim dlhsie tym lepsie, ja to necham v chladnicke 3 – 6 mesiacov a potom je to neskutocny zazitok zjest

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.