logo

Jahodový cheesecake

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Toto je jeden z koláčov, ktorý ma azda nikdy neomrzí. Cheesecaky pečiem po celý rok, no predsa len v lete, keď sa môžu obložiť aj čerstvým ovocím, mi chutia ešte viac. A tak letnú sezónu otvoril jahodový cheesecake. Ak vás odrádza pečenie v lete, tak pripomínam, že tu máme aj recept na nepečený cheesecake v pohári. Ahaa, už počujem to šomranie, že vy by ste chceli aj recept na nepečený cheesecake do formy, však? Tak ten pripravím nabudúce. Teraz ideme piecť! :)

Receptov na cheesecake je mnoho. Moja overená kombinácia je sušienkový základ a krém z tvarohu a „cream cheese“. Cream cheese, čiže smotanová nátierka, je neutrálny krémový syr, ktorý sa dá využiť v slanej aj v sladkej kuchyni. V originálnom recepte na NY cheesecake sa používa len cream cheese a to Philadelphia. V našich končinách je dobrou náhradou Lučina. Často však dám aj inú neochutenú smotanovú nátierku alebo ju vymením za mascarpone. Tvaroh odporúčam použiť plno-alebo polotučný kvôli plnšej chuti.

Jahodový cheesecake

/recept do okrúhlej formy 24-26 cm/

Sušienkový korpus:

  • 250 g maslových sušienok
  • 75 g rozpusteného masla
  • 2 PL cukru (odporúčam trstinový)

Krémová náplň:

  • 500 g hladkého tvarohu (polo/plnotučný)
  • 500 g cream cheese/smotanovej nátierky alebo mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • štipka pravej vanilky

Jahodová poleva:

  • 300-400 g jahôd (čerstvé/mrazené)
  • 1-2 PL cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL kukuričného škrobu

+ čerstvé jahody na ozdobenie

Na dno tortovej formy uložíme papier na pečenie. Na sušienkový korpus rozmixujeme maslové sušienky. Pridáme k nim dve lyžice cukru a roztopené vychladené maslo. Premiešame a vystelieme dno (a boky) tortovej formy. Predpečieme v rúre na 170 st. C 8-10 minút.

Na náplň spolu vymiešame hladký tvaroh, smotanovú nátierku, kyslú smotanu, vanilku a cukor. Po jednom zľahka vmiešame vajcia. Vylejeme na predpečený sušienkový korpus. Pečieme pri 150 st. C asi 60 minút. Upečený cheesecake má lesklý pevný povrch, v strede môže byť trochu trasľavý. 

Cheesecake necháme vychladnúť a pripravíme ovocnú polevu. 

Nakrájané jahody dáme variť do rajnice s trochou cukru a citrónovou šťavou (mrazené jahody netreba vopred rozmrazovať). Varíme 10 minút a rozmixujeme dohladka. Môžeme precediť cez sitko. Jahodovú omáčku vrátime do rajnice. V miske zmiešame 2 lyžice kukuričného škrobu s 2 lyžicami vody a vlejeme k jahodám. Varíme, kým omáčka zhustne a vylejeme na vychladený cheesecake. 

 Necháme dobre zachladiť (ideálne do druhého dňa), ozdobíme čerstvými jahodami a môžeme podávať!

TIP: 50 g sušienok v korpuse môžete nahradiť ovsenými vločkami a orieškami. Ovocie zas môžete obmieňať podľa sezóny.

Ak vyskúšate jahodový cheesecake podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.