Mala som veľa višní. Normálne celé vedro bordových šťavnatých trpkosladkých višní. A chuť na dezert, na ktorom sa tieto krásne višne budú vynímať. A tak som pripravila jednoduchý kakaový korpus bez múky, natrela ho jemným smotanovým krémom a preliala višňovým coulis. Naozaj skvelý bol tento krehký višňový koláč, len jednu chybu mal, že ho bolo málo. Kocky tohto sladkého pokušenia doslova odpochodovali z plechu a mne neostalo nič iné, len snívať o ďalšom dezerte.
Až keď sa koláč zjedol, napadlo mi ešte jedno skvelé vylepšenie, že by sa do višňového coulis hodilo pridať pár kvapiek amaretta. Tak to určite skúste a dajte vedieť, ako vám chutil ;-)
Korpus som piekla na klasickom plechu 30×40 cm, s papierom na pečenie.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 8 PL trstinového cukru (rozdelíme si na korpus, krém aj do višní)
- 100 g kakaa
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 300 g mascarpone smotany na šľahanie
- 200 ml smotany na šľahanie
- 300 g višní
Ako odkôstkujete višne? Možno tiež poznáte fintu so slamkou. Oddelíme stopku od višne a v tomto mieste priložíme slamku. Višňu prevlečieme cez slamku a chudák kôstka ostane uväznená :) Ide to jedna radosť a višne ostanú pekne celé a nepopučené.
Postup:
- Oddelíme žĺtky od bielok. Žĺtky vyšľaháme so 4 PL cukru, pridáme kakao zmiešané so sódou bikarbónou.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli a zľahka vmiešame k zmesi.
- Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 st. C 10-12 minút.
- Po upečení necháme mierne vychladnúť a odstránime z korpusu papier na pečenie.
- Pripravíme si krém: v mise spolu vyšľaháme mascarpone so smotanou na šľahanie dotuha. Natrieme na upečený korpus a dáme schladiť.
- Višne odkôstkujeme a dáme do kastróla so zvyšnou 1 PL cukru. Necháme povariť, kým pustia trochu šťavy a zmäknú.
- Koláč nakrájame na kocky a tesne pred servírovaním polejeme višňovým coulis.
Ak vyskúšate krehký višňový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] No a pre potešenie blízkych s radosťou aj napečiem. Višne sa skvelo vynímajú aj na tomto bezlepkovom koláčiku, no ak máte chuť na voňavé sladké raňajky, pripravte si toto višňové crumble.Ako som […]