Keď som videla, koľko maslových tekvíc sa našim urodilo, už som spriadala tajné tekvicové plány, ako s nimi naložím. Tekvicovú mániu som mala už minulý rok a možno ste tiež vyskúšali tekvicový koláč bez lepku či orechovú tortu, kde som schovala tekvicu. Toto bola naša rýchla večera, keď mi v chladničke ostalo pol maslovej tekvice a my sme boli takí hladní, že som musela rýchlo konať.
Ingrediencie:
- 1/2 maslovej tekvice (cca 450 g)
- 2 veľké domáce vajcia
- 3 PL múky (použila som 2 PL jemnej pohánkovej a 1 PL chia múky)
- 1 ČL majoránky
- 1 strúčik cesnaku pretlačený
- soľ
- čierne korenie
V tomto ceste sa dobre správa chia múka, lebo vsiakne tekutinu a placky lepšie držia tvar. Ale pokojne použite aj bežnú múku ktorú máte doma, ideálne celozrnnú.
Postup:
Tekvicu ošúpeme, nastrúhame najemno, posolíme a necháme postáť 10 minút, potom vyžmýkame od prebytočnej vody (toto nevynechajte, inak budú placky príliš mäkké a ťažšie tvarovateľné). Pridáme vajcia, čierne korenie, majoránku a postupne múku podľa konzistencie. Pečieme na panvici potretej olivovým olejom tak, že cesto naberáme lyžicou a roztlačíme na tenkú vrstvu. Z každej strany pečieme cca 4-5 minút na miernom ohni.
Ak vyskúšate tekvicové placky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Tekvicové placky […]