Nedávno sme tu mali slivkovú tortu a už mám pre vás ďalšiu skvelú maškrtu plnú samých dobrých vecí. Najjednoduchší koláč je taký, ktorý netreba vážiť a na ktorý máte väčšinu surovín hneď poruke. Takže mrknite do špajze, či vám tam nič nechýba a šup upiecť tento nadýchaný hrnčekový slivkový koláč.
Špaldovú múku používam do pečenia veľmi často, ale špaldová krupica bola pre mňa skvelým objavom! Nechápem, prečo som ju doteraz obchádzala, keď tak skvelo nadýcha koláče. A určite ju vyskúšam aj uvarenú v mlieku ako za „starých čias“, keď krupicová kaša boli pre mňa tie najlepšie škôlkarské raňajky :)
Na koláč som použila iba celozrnnú múku a krupicu. Ak chcete jemnejšie cesto, pokojne celozrnnú múku nahraďte bielou, na chuti mu to neuberie ;-)
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky dmBio (150 g)
- 1 hrnček špaldovej krupice dmBio (180 g)
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (150 g)
- 1/3 hrnčeka rastlinného oleja (100 ml)
- 1 hrnček smotany na varenie (200 ml)
- 2 vajcia
- 1/2 prášku do pečiva – vínny kameň
- 800 g sliviek
Posýpka:
- 7 PL mletých orechov (60 g)
- 50 g masla
- 2 PL špaldovej krupice dmBio
- 2 PL cukru
Postup:
- Slivky umyjeme, rozpolíme a zbavíme kôstky.
- Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme olej, smotanu a múku s krupicou a práškom do pečiva.
- Plech vymastíme maslom, vysypeme múkou a vylejeme doňho cesto.
- Poukladáme rozpolené slivky šupkou dole.
- Na posýpku rukami vymiešame maslo, orechy, cukor a krupicu do drobivej pasty. Posýpku rovnomerne drobíme na celý koláč
- Pečieme na 180 st. C 40 minút.
Ak vyskúšate hrnčekový slivkový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Výborný